ГЕРБ влезе в противоречие с фактите за разигралото се насилие на партийното събитие

Никола Николов, Снимка: бТВ

Шефът на пресцентъра на ГЕРБ Никола Николов влезе в противоречие с фактите, опитвайки се да защити тезата, че управляващата партия няма нищо общо насилието над журналисти и протестиращи на националната конференция на ГЕРБ в сряда. Версията на ГЕРБ е, че агресивните младежи, които бутаха Полина Паунова от "Свободна Европа", отнеха и захвърлиха на два пъти телефона ѝ, опитаха се насилствено да отнемат телефона на Генка Шикерова и нанесоха удари и ритници на няколко протестиращи, са провокатори, пратени незнайно от кого, за да "има бой, да има кръв" на партийното събитие.

Вече втори ден Николов се опитва да обясни, че не е познавал биячите, на които той лично предаде протестиращия астрофизик Нестор Арсенов, който викаше по време на речта на премиера. В този момент операторът на "Свободна Европа" Мирослав Михайлов иска да излезе от ограденото за медии място и да отиде да снима какво се случва с Арсенов, но пиарът на ГЕРБ Николов не го пуска и му казва: "Няма да го набият, има охрана". По това време мускулестите момчета вече бият. Целият разговор може да се види след втората минута от видеото на Михайлов.

Николов, който в момента е натоварен с тежката задача да разграничи партия ГЕРБ от позорните сцени на конференцията, премина от оправдателен режим в атака, заявявайки в петък пред бТВ, че е решил, че и операторът на "Свободна Европа" се е опитвал да прави провокации. Затова Николов му забранил да мърда от определеното за журналисти място по време на побоя срещу Ареснов и още поне двама души, случил се секунди след като Николов предаде протестиращия астрофизик на биячите.

В петък стана ясно, че полицията е арестувала двама заподозрени за агресивните действия - Симеон Славчев и Денислав Станоев.

Спешно свиканата национална конференция на ГЕРБ се проведе в двора на държавното дружество "София Тех парк", което се охранява от частната фирма "Боду", използвана и за охраната на партийното мероприятие. Отделно от тогва гардовете на НСО бдяха за сигурността на премиера и министрите, а отвън полиция пазеше протестиращи срещу правителството да не проникнат до партийната сбирка, но някои все пак успяха.

Разговорът между Николов и Михайлов е след втората минута на видеото:

"Господинът, според моите впечатления, искаше да прави някакви провокации", обясни Николов поведението си пред бТВ в петък сутринта. На въпрос как е заподозрял Михайлов в опит за провокация, пиарът отговори: "Нямам идея".

От видеото обаче ясно се разбира, че Николов обяснява, че журналситите не могат да излизат от посочения премримерът по време на събитието. 

Според Николов операторът не е имал "идентификация", че е журналист. В същото време обаче Михайлов е преминал всички нужни проверки и е бил допуснат да отрази събитието заедно с всички останали журналисти, а едно от изискванията бе именно представяне на журналистическа карта. Освен това операторът носи в ръка професионална камера. 

Пред бТВ Николов каза и неистина, свъразна с нападението над Паунова. Той обяви, че това е станало около час преди самото събитие - тоест около 11 часа. От 11:20 до около 11:40 часа репортер на Mediapool бе в района, в който Паунова бе нападната, а тя все още не бе пристигнала, момчетата в черно обаче вече бяха там. Пред Mediapool журналистката, обясни че е закъсняла и всъщност случката е започнала да се разиграва около 11:50.

Освен това Николов предположи, че членът на ГЕРБ, който нарече журналистката "бокулк", "може би, ако тя го е снимала и е слагала телефона много близко до лицето му и може да си е изпуснал нервите". Всъщност обаче няма как няма как тя да е "слагала телефона си близо до лицето му", защото в момента, в който той започва да я напада вербално, телефонът ѝ вече е изхвърлен от един от провокаторите и е на земята.

https://www.mediapool.bg/gal/91/orig_88fd8c1502c2b99759d495cf9f8df24f.jpg

Николов, с червената тениска, извежда Арсенов и го предава в ръцете на момчетата, които го бият. Кадър: bTV

Те са свободни, но не съвсем

Николов отново влезе в противоречие с фактите като заяви, че по време на събитието журналистите били свободни да се движат.

"Журналистите, по време на събитието на ГЕРБ, могат да бъдат навсякъде, включително в периметъра на събитието, на дестина метра от сцената, специално отредено място", каза той.

Това обаче не е вярно. Първо, още в предварителното съобщение на ГЕРБ се казваше, че "медиите ще могат да заемат места единствено в определената за медии зона". Второ, самият Николов призна в същото интервю от петък, че имали изискване от НСО журналистите да стоят на едно място - тоест, да не се движат свободно.

"По време на събитието журналистите са информирани, че е нужно да са стоят само в този периметър, тъй като това беше изискване към нас от НСО, които охраняваха хората, които са на терена", каза Николов.

Органите на реда дължат обяснение

Интервюто с Николов бе проведено малко преди от МВР да обявят, че са арестували двама души заради агресивното им поведение по време на конференцията. Пиарът на ГЕРБ заяви, че въпросите за тези младежи са към полицията, не към него. Освен това каза, че поставя тези въпроси "от страната на гражданите".

"ГЕРБ управлява, но ГЕРБ не е МВР", обобщи Николов и заяви, че като гражадани от партията питат защо още няма задържани.

Споделяне

Още по темата

Още от България