ГЕРБ влезе в тона на Първанов за общи стратегии и консенсус

ГЕРБ влезе в тона на Първанов за общи стратегии и консенсус
Председателят на определящата се като опозиционна и дясна партия ГЕРБ Цветан Цветанов влезе в тона на президента Георги Първанов и защити идеята за постигане на предизборен консенсус между основните партии по въпроси от националната сигурност.

"Трябва да се достигне до политически консенсус и да се изработи национална стратегия в сектора на сигурността", каза Цветанов във вторник по време на форума "България в ЕС: две години по-късно и пътят напред".

Освен еврокомисарите Жак Баро и Меглена Кунева, на конференцията присъства още лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, както и депутати от почти всички парламентарно представени партии.

В края на миналата седмица Първанов изнесе програмна лекция пред министри, политици, шефове на служби, висши полицаи и военни, като заяви намерението си да създаде център, който да подготви нова стратегия за сигурността на България, най-вече енергийната.

Първанов апелира към основните политически партии да се обединят и да работят по поне по пет "приоритетни" за страната проблеми, за да не се стигне до политическа криза след изборите през лятото.

От думите му стана ясно, че вижда едно такова обединение като договорка на партиите, които сега са в парламента, и онези които ще влязат, по няколко определени приоритети, включително и продължаване на енергийните проекти, за които България вече е поела ангажимент.

Като ехо на неговата теза, Цветанов също посочи необходимостта от такава концепция, с която да се съгласят и управляващи, и опозиция. Като лош пример за противното той изтъкна, че само "в рамките на един мандат БСП проведе две противоположни реформи в МВР, което постави министерството в много трудна ситуация".

Председателят на ГЕРБ каза, че не вижда консенсус и в областта на енергетиката, но не конкретизира на каква база предлага да се търси междупартийното съгласие.

Партията на столичния кмет Бойко Борисов се афишира като твърд противник на БСП и всички декларации досега са, че няма да влезе в такава следизборна коалиция.

Социалистите се въздържат от подобни крайни изказвания, като оставят вратата открехната за различни комбинации. В тази посока са нагласите не само на т.нар. президентско лоби в БСП, но подобни изказвания наскоро се чуха дори от лидера на столичните социалисти Румен Овчаров, чиято организация бе на най- непримирима срещу Борисов.

През последните месеци социологът и член на БСП Юрий Асланов на няколко пъти заяви, че не е изключено следващото управление да е между БСП и ГЕРБ, които се очаква да вземат най-много гласове на изборите.

Предварителен предизборен консенсус до голяма степен би омекотил политическия сблъсък и би представил бъдеща коалиция между БСП и ГЕРБ във възможно най-приемливата обществена светлина.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?