ГЕРБ влиза в играта за единен анти-ДПС кандидат в Кърджали

ГЕРБ влиза в играта за единен анти-ДПС кандидат в Кърджали

ГЕРБ ще оттегли кандидата си за кмет на Кърджали и ще го пусне на предварителните избори, организирани от инициативен комитет, целящ да излъчи единна кандидатура срещу ДПС в града. Това е решил лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като получил писмо от лидера на “Атака” Волен Сидеров. Той заяви в петък пред БНТ, че издигнатият от ГЕРБ местен бизнесмен Стефан Чанев е “най-добрата” кандидатура и ще спечели срещу останалите кандидати, номинирани от различни партии и организации, за да се яви срещу Хасан Азис от ДПС на местния вот тази есен.

Борисов обясни, че се решил на този ход, за да не дава повод на "Атака" и други партии да говорят “небивалици” по адрес на ГЕРБ. БСП вече обвини ГЕРБ, че работи за ДПС, като със самостоятелния си кандидат пречи да бъде издигната единна кандидатура срещу Азис и така подарява втори мандат на ДПС-кмета.

По-рано Борисов и Сидеров си харесаха кандидатурата на отец Боян Саръев, който обаче се отказа, след като не получи благословията на пловдивския митрополит.

Неформалният лидер на ГЕРБ съобщи още, че няма да приеме подкрепата на НДСВ в София, защото ”коалициите убиват отговорността на партиите”. Борисов каза, че не би приел никакви условия, поставени от хората на бившия си патрон Симеон Сакскобургготски.

“Прочетох сабалем рано или снощи, че искали половината от районните кметове в София и тогава щели да ме подкрепят. Ако аз не мога да се справя сам и София не ми даде своя вот, нищо лошо няма да не съм кмет. Добре дошли на техните симпатизанти, ако те са толкова силни, че да могат да направят 12 районни кмета, те ще си ги направят и без мен”, обясни Бойко Борисов пред БНТ.

Той добави, че с НДСВ може да се говори едва след партията излезе от тройната коалиция. Това обстоятелство не попречи на председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов да обяви преди два дни, че има голяма вероятност да получат подкрепа от царистите в София. Повод за изявлението бе посещение на царския депутат Огнян Герджиков в централата на ГЕРБ, след което обаче от НДСВ заваляха уточнения, че нямат окончателно решение и започват официални преговори. В четвъртък Цветанов заяви, че си преразглеждат отношението към НДСВ, защото и без това повечето царски гласоподаватели вече били в неговата партия.

Споделяне

Още по темата

Още от България