ГЕРБ внася законопроект за изцяло мажоритарна система

Слави Трифонов отново излезе на протест пред НС и поиска намаление на депутатската субсидия

Цветанов на празника на златоградското чеверме, сн. Фейсбук
Първият законопроект, който ГЕРБ ще  внесе още следващата седмица в парламента, е за мажоритарната система, съобщи зам.-председателят на партията Цветан Цветанов.
 
Според него по този начин ГЕРБ ще изпълни поетия ангажимент още в края на 43-ия парламент, както и обещанията по време на предизборната кампания. 
 
"Не знам дали ще намери съответната парламентарна подкрепа, но ние сме длъжни да опитаме", допълни Цветанов, който в събота бе гост на традиционния Празник на златоградското чеверме.
 
По думите му проектът предвижда въвеждане на изцяло мажоритарна система.
 
Като втори законопроект се предвижда законът за концесиите, който според Цветан Цветанов е изключително важен. 
 
Предложението на "Шоуто на Слави" за 100% мажоритарна избирателна система получи внушителна подкрепа, но недостатъчна, за да задължи НС да го приеме. ГЕРБ е единствената партия, която се ангажира и в предизборната си програма с такава промяна, но тя не влезе в управленските приоритети на правителството заради съпротивата на "Обединени патриоти", коалиционен партньор на ГЕРБ. Като се има предвид, че и останалите партии са срещу чист мажоритарен вот, най-вероятно ще бъде одобрена смесена избирателна система по германски модел.
 
Същевременно на Гергьовден за трета поредна вечер Слави Трифонов протестира пред парламента заедно с хора от екипа му и негови привърженици с искане депутатите да се съобразят с резултатите от референдума.
 
Трифонов не е удовлетворен, че ГЕРБ ще внесе законопроект за изцяло мажоритарен вот.
 
Причината е, че има още две искания, за които хората са гласували на референдума.
 
Едно от тях е намаляването на партийните субсидии.
 
”Нещо подобно по тоя въпрос господин Цветанов каза ли? Значи – за субсидията не е казал. Т. е – ние ще пробваме да направим нещо за мажоритарния избор, но субсидията ще си стои 11 лева. Това е изключителна наглост и несправедливост, според мен. Защото хората са казали – не искаме да ви даваме 11 лв. от нашите пари. Искаме да ви даваме 1 лв”, коментира Трифонов.
 
Споделяне

Още по темата

Още от България