ГЕРБ внесе иск за 100 000 лева срещу Бойко Рашков

Десислава Атанасов от ГЕРБ

ГЕРБ внесе в Софийски градски съд искова молба за 100 000 лв. срещу вътрешния министър Бойко Рашков заради изявлението му, че пари за строителството на магистрала "Хемус" са насочвани към партията.

В коментар на лидера на парламентарната група на партията Десислава Атанасова се казва, че искът е за "публично злепоставяне чрез неверни твърдения". "Средствата ще дарим на деца на служители на МВР, загубили живота си при изпълнение на служебните си задължения", обясни тя.

На 4 декември Бойко Рашков обясни, че около 30-40 % от парите, авансово преведени за строежа на лотове на магистрала "Хемус" на някои от фирмите, които са се представяли като строители на магистрали, са насочвани към партия ГЕРБ.

Вътрешният министър каза това след разпита му в Софийска градска прокуратурата. Тогава той каза, че пред прокурора не е споменал конкретни имена, защото било задача на разследващите да установят кои са хората. Изтичането на пари, отпуснати за строителство на магистрали, не е от вчера, каза още Рашков. По думите това се е случвало още от 2018 г.

"Затова са тези сложни конструкции, които са направени по времето на управлението на ГЕРБ", коментира той.

Рашков бе привикан разпит по делото за пране на пари, по което обвиняем е футболният съдия Борислав Колев. За него МВР твърди, че главно действащо лице в създаването на мрежа от фирми-бушони, чрез които са били източени над 53 млн. лв., отпуснати за "Хемус".

Колев бе арестуван след като седмици наред прокуратурата мълчеше по темата. Когато МВР даде пресконференция и разказа цялата схема, a от държавното обвинение заявиха, че не знаят за това разследване.

Арестът на Колев бе последван от остър конфликт между прокуратурата и МВР. От държавното обвинение обявиха, че шефът на ГДБОП Калин Стоянов оказвал натиск на прокурори, за да издейства по-леко обвинение за Колев и той да бъде пуснат под домашен арест срещу разкритията му за останалите намесени в схемата. Срещу Стоянов дори бе образувано дело. Колев пък бе оставен за постоянно в ареста, след като бе приет в болница, защото припадна по време на съдебно заседание.

"ГЕРБ не могат да осъдят Бойко Рашков. Юридическите лица не могат нито да бъдат обиждани, нито клеветени", коментира бившият депутат от ИБГНИ Татяна Дончева още на 4 декември.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?