ГЕРБ внесе искане за вот на недоверие, закани се често да прави същото

ГЕРБ внася вот на недоверие

Депутати от парламентарната група на ГЕРБ внесоха в четвъртък сутринта искане за вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски. Вотът е за инвестиционната политика на правителството.

Под искането за вота са сложени 96 подписа. Единствено подписа си от групата на ГЕРБ не е положила депутатката от групата на партията Йоана Кирова, която е в чужбина, обясни при внасянето Лиляна Павлова, която депозира документа в деловодството на Народното събрание заедно с колегите си Димитър Главчев и Александър Ненков.

След внасянето Димитър Главчев обяви пред журналисти, че ГЕРБ смята да продължи с частични вотове на недоверие срещу правителството, които ще бъдат внасяни "през най-кратки периоди от време".

"Дълго обсъждахме какъв да е вотът. Стигнахме до решението да бъде по определена политика – въобще няма политика в това министерство (на инвестиционното проектиране - бел. ред.), каза Главчев.

"Не знам дали същото не може да се каже и за цялото правителство. Проблемът е, че няма политики, но това е най-абсурдният сектор. Колебаехме се дали да бъде по цялостната политика, каквато няма, но все пак факт е, че сме внесли частичен вот. Такива ще бъдат внасяни през най-кратки периоди от време, ако не ни освободят от този ангажимент, като правителството си подаде оставката”, каза още Главчев.

"Предстои да продължаваме с този начин на внасяне на вотове”, добави той.

Лиляна Павлова обясни, че очаква за този вот групата на ГЕРБ "да бъде подкрепена от всички народни представители"

"Вотът е формулиран като вот на недоверие към правителството Орешарски в областта на инвестиционната политика. Очакваме да бъдем подкрепени от всички народни представители, защото става въпрос за инвестиционна политика, касаеща цялата страна и приоритетите на всички български граждани. Разчитаме за разум и подкрепа на този вот, тъй като той е аргументиран, професионален и експертен", продължи Павлова, която беше министър на регионалното развитие в правителството на Бойко Борисов.

"Надяваме се в рамките на дебата да успеем да докажем това. Надявам се, че нашата позиция ще надделее. Надяваме се този вот да мине успешно и правителството да приключи своя мандат”, посочи Павлова.

Тя обясни, че няма инвестиционна политика, независимо от декларирания приоритет на правителството, че инвестиционният процес, инвестициите, строителството са важни приоритети на правителството и затова е създадено това министерство.

"Виждаме четири месеца по-късно, че тази политика няма конкретика, детайли, приоритети, мерки, визия. Създаденото министерство не функционира, няма администрация и не е представило отчет за дейността, защото такава не съществува. Това министерство и несъществуващата политика, която би трябвало да провежда, създаде хаос и ступор на администрацията. Това доведе до изключително сериозно забавяне на строителния и инвестиционния процес в страната в много категории – от гледна точка на даване на разрешения за строеж, въвеждане на обекти в експлоатация, издаване и сертификация на строителни материали и продукти, синхронизация на законодателството в тази област", продължи Павлова.

"Липсват дейности, свързани с жилищната политика, с благоустройството на градовете, регионите, общините. Заявената политика в областта на кадастъра и строителния контрол се свежда до безпрецедентна политическа чистка на доказани професионалисти, работещи в системата", каза тя и даде за пример немотивираното от правителството отстраняване на ръководителя на Агенцията по кадастър и на шефа на Държавния строителен контрол.

"Доказани професионалисти бяха отстранени от работа, защото това правителство е правителство на антиекспертите, не залага нито на програма, нито на експерти. Един гол популизъм, голи лозунги и обещания, липса на политики и ясна воля за провеждането им и реализация на инвестиционния процес в страната”, заяви Лиляна Павлова.

Според правилника на Народното събрание разискванията по проекта за решение за гласуване вот на недоверие започват не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението. Гласуването е не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.

Вотът се счита за успешен, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?