ГЕРБ внесе оневиняващи Борисов документи в комисията "Сидеров"

Документи, които доказват, че офшорната фирма в Кипър, в която Бойко Борисов е имал участие, е открита през 1991 година, а през 1999 година е закрита, бяха внесени от представители на ГЕРБ в парламентарната комисия за конфликт на интереси в петък.

Документите са от Търговския регистър на Кипър, предаде БНР.

В сряда лидерът на "България без цензура" Николай Бареков предаде два сигнала срещу Борисов на шефа на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси Волен Сидеров. В четвъртък след заседание на комисията Сидеров обяви, че двата случая ще бъдат предадени на Сметната палата, за да провери имуществените декларации на Борисов от 2001 г., когато е назначен за главен секретар на МВР, до днес.

Единият сигнал е за участие на Борисов в офшорка в Кипър, а другият - за конфликт на интереси, тъй като лидерът на ГЕРБ бил съдружник във фирма, докато е бил главен секретар на МВР и кмет на София.

По първия сигнал бившият директор на НАП и сегашен депутат от ГЕРБ Красимир Стефанов съобщи, че компанията "Химтекс (Сайпръс) Лимитид, е регистрирана на 10.10.1994 г. На 15.04.1997 г. фирмата е преименувана на "Бипеталус Трейдинг Лимитид" и е прехвърлена на кипърски акционери. В нея Борисов нямал участие, обясни той..

От документа ставало ясно, че датата на последното обявление е 09.04.1999 г., което означавало, че на тази дата дружеството е закрито.

Внесени са и документи, доказващи, че няма несъвместимост на Борисов като главен секретар на МВР и кмет при заеманата длъжност.

"Не е случаен моментът, в който са пуснати тези сигнали срещу господин Борисов. Целта е ясна - отклоняване от вниманието от грандиозния скандал, който тресе българската държава, след като бившият заместник-председател на Народното събрание и председател на правната комисия, вторият човек в партията на ДПС, Бисеров, днес вече беше официално на разпит с повдигнати обвинения. Категорично към '99 година на миналия век господин Борисов е преустановил участието си в офшорна компания, няма конфликт на интереси по втория сигнал, за който обстойна проверка е извършвана още в качеството му на кмет от Столичния общински съвет", обясни пред журналисти бившият председател на предишното народно събрание и сегашен депутат от ГЕРБ Цецка Цачева.

По-рано през деня Бойко Борисов публикува в социалната мрежа фейсбук документи, които според него представляват доказателства, че не е бил в конфликт на интереси, когато е бил главен секретар на МВР и кмет на София. Той обяви още, че няма да иска извинение, че е оклеветен, защото ще си търси правата в съда.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?