ГЕРБ внесе отхвърления от президента закон за концесиите с малки редакции

ГЕРБ внесе отхвърления от президента закон за концесиите с малки редакции

Законът за концесиите, върху който президентът Румен Радев наложи вето десетина дни след встъпването си в длъжност, отново е внесен в парламента във вторник като проект за обсъждане. Депозирането идва дни, след като депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов обяви, че повторното разглеждане на тези законови текстове е изключително важно заради изтичането на сроковете за прилагане на евродиректива в областта, което застрашава страната ни от наказателна процедура

Кирилов и няколко други народни представители са внесли на практика старите текстове на отхвърления от Радев закон. Отново са заложени принципните постановки на предишните предложения, част от които предизвикаха недоволството на неправителствени организации и Реформаторския блок, който обаче днес няма свои депутати.

Най-острата реакция срещу старите текстове беше заради това, че се предвиждаше ведомствата, обявяващи процедури за концесии, да задават най-общите параметри на концесията, а кандидатите да се състезават по всички параметри, включително и със срока за ползване на съоръжението. Това породи и термина "вечни" концесии, макар на практика същността на предложението да не беше такава.

Сега са направени само редакционни корекции и са отразени предложения на Обединените патриоти за засилване на тежестта на някои текстове и те да станат императивни., обясни Данаил Кирилов пред Mediapool. Той даде пример с изискването концесии, обявени от централната власт, за по-дълъг срок от 35 години да се одобряват от Народното събрание, а когато общинските са за повече от 25 г. да имат зелена светлина и от съответния общински съвет. Патриотите са поискали и промяна в изискванията към дружествата за наемане на хора в неравностойно положение и да могат да наемат лица с до 70 процента нарушена трудоспособност, вместо досегашните 30 процента.

Когато Радев наложи вето върху закона сред аргументите му беше, че законът въвежда "широки граници на субективизъм и и възможности за корупционни практики".

"Законът съдържа разпоредби, които поставят под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление. Предвижда промени в 29 други закони, с което навлиза дълбоко в икономическите отношения. Считам, че подобни ключови промени следва да се извършват след широк обществен дебат и с грижа за обществения интерес и националната сигурност“, заяви тогава Радев. Той поиска и широк обществен дебат по новите текстове, какъвто на практика не се е състоял, а поправките в редица други закони остават и в сега внесените текстове.

От ГЕРБ обясниха практическото си несъобразяване с мотивите на президента с това, че те били твърде общи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес