Заради провала в регионалната политика

ГЕРБ внесе вот на недоверие с подписа на напуснал партията депутат

Управляващите видяха "смешни мотиви” и процедура, превърната в "играчка”

Цецка Цачева, сн. БГНЕС

Вот на недоверие за провала на политиката в областта на регионалното развитие на управляващите внесе в четвъртък парламентарната група на ГЕРБ в деловодството на Народното събрание.

"Надявам се през идната седмица, в рамките на 7-дневния срок, управляващото мнозинство да осигури работещ парламент, за да има смислена дискусия, в която да се чуят аргументите на ГЕРБ относно това, което се случва в тази секторна политика", заяви след завеждането на искането за оставка депутатът от опозицията Цецка Цачева.

Бившият регионален министър Лиляна Павлова добави, че мотивите за вота са преди всичко в цялостното усещане за провал в политиката за регионално развитие и инфраструктура. Нито една от секторните политики не е в ход или няма добра реализация, каза тя.

Мотивите са формулирани в осем категории. Те са провал в областта на регионалната политика, водещ до задълбочаване на различията в отделните региони, блокиране на инвестиционния процес, провал при усвояването на средствата от ЕС, липса на визия по отношение на мерките за енергийна ефективност на регионално ниво, провал в сектор ВиК, липса на политика за пътната инфраструктура и липса на ясна визия и воля за реализация на големите проекти, липса на политика за концесиониране на морските плажове, както и безпринципното освобождаване на висшия експертен потенциал и унищожаване на капацитета на министерството на регионалното развитие.

Целта на този вот не е смяната на един министър, а промяна на държавната политика в този сектор, като отговорността за състоянието му е преди всичко на премиера и на правителството като цяло, се казва в мотивите на ГЕРБ.

Мотивите подписани и от Йоана Кирова, която напусна НС преди седмица

Интересен момент в документацията, с която формално се внася искането за оставка на правителството в деловодството на парламента, е фактът, че под мотивите за нея е подписана и бившата депутатка Йоана Кирова.

Искането за вот на недоверие е с дата 10.10.2013 година, а Кирова бе освободена от Народното събрание точно преди една седмица – на 03.10.2013 година. В четвъртък пък в парламента се закле следващата в листата на ГЕРБ – Снежана Дукова, която е народен представител.

Снахата на бизнесмена Киро Киров обяви в началото на октомври, че желае да напусне парламента по лични причини и заради дълбокото ѝ разочарование от начина на управление на Пламен Орешарски. Тя обаче беше единствената от групата на ГЕРБ, която не се беше подписала под предходния, искан от ГЕРБ, вот на недоверие към кабинета заради министерството на инвестиционното проектиране. Като причина беше посочено отсъствието ѝ от страната.

Наличието на подпис на Кирова под искането за оставка на кабинета, внесено в четвъртък, не е от фатално значение, тъй като за процедурата са необходими 48 подписа на депутати. Под мотивите на ГЕРБ са се подписали всички от парламентарната група на опозицията, които са над 90 души, така че документът не може да бъде нелегитимен.

Името на Кирова в документа обаче поставя въпроса кога са събрани подписите за исканата оставка. Според елементарна сметка това трябва да е станало или докато тя е била депутат, т.е. преди 3 октомври, или в ГЕРБ имат "бланка” с подписите на всички свои парламентаристи, която могат да ползват и въпреки тяхната воля.

За Mediapool от ГЕРБ уточниха, че "разминаването" се е получило, защото още на излизане от залата, след гласуването на вота на недоверие на 2 октомври, лидерът на партията е обяснил, че ще се иска нова оставка на правителството по друга тема.

"Той казва, че ще се иска вот, ние събираме подписите, без още темата да бъде ясна", казаха от партията.

Няколко дни след това стана ясно, че вотът на недоверие ще бъде по темата "лилаво костюмче", по думите на Борисов, или иначе казано - за регионалното развитие.

По този начин опозиционните депутати признаха, че понякога се подписват, без да знаят точно за какво.

Станишев и Местан: Мотивите са смешни, а процедурата стана играчка

Веднага след внасянето на искане за оставка на кабинета "Орешарски” коментари направиха и двамата лидери на БСП и ДПС. Те определиха внесения вот като смешен, с нелепи мотиви, с което ГЕРБ превръщала процедурата в играчка.

Надявам се най-сетне да чуем някакви аргументи от ГЕРБ и да се научат да бъдат опозиционна политическа сила, каза лидерът на БСП Сергей Станишев и определи мотивите за искането на недоверие като много нелепи.

"Особено пък ГЕРБ да внасят вот за регионална политика, след като за 4 години регионалните диспропорции в стандарта на живот на българите, в инфраструктурното развитие се задълбочиха, след като ГЕРБ, за разлика от повече от 10 други европейски страни, не отстояха при преговорите за новата финансова перспектива допълнителни средства за България именно за регионално развитие за най-бедните региони, те да внасят вот на тази тема направо е смешно и жалко”, възмути се Станишев.

"Нека им чуем аргументите. Надявам се най-сетне да бъдат в зала, за да обосноват своите напъни. Имаме много добри отговори за техните мотиви", посочи той.

Ще се отнасяме сериозно към всеки вот на недоверие, колкото и несериозни да са мотивите на вносителите, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан. Очаквахме вот на недоверие за здравеопазването, поне такива анонси чухме от ГЕРБ, но разбираме, че искането е за регионалната политика, добави той. Нищо ново - за пореден път ГЕРБ казват едно, правят друго, коментира Местан.

ГЕРБ са на път да превърнат вота на недоверие в парламентарно ежедневние, но той не е играчка. Със сигурност мога да прогнозирам, че след още един-два вота те категорично ще успеят да ликвидират този най-важен опозиционен инструмент, смята Местан.

Плевнелиев: Качествен дебат по вота, а не процедурни хватки

Внесеният вот на недоверие е едно демократично право на българската опозиция. Българският народ обаче има правото да очаква в парламента качествен дебат, а не процедурни хватки по следващи вот на недоверие. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Русе, по повод станалото в парламента в София.

"Българският народ има право да очаква - по инфраструктурните проекти да се работи ефективно, бързо и да се надгражда. Аз се радвам, и се надявам, че този път в парламента всички ще се отнесат отговорно и ще има истински дебат по тази тема, и също така очаквам и се надявам – в този дебат да се родят както проблемите, така и техните решения, защото това е начинът”, допълни президентът.

"Хемус” - чухме много противоречиви послания. Три години беше приоритет, Европейската комисия да каже: "Да, приемаме я като европейски приоритет”, а сега - не знаем, какво ще се случва. Тунелът под Шипка, Западна тангента на София, част от европейски коридор – не знаем и с тях какво ще се случи, подчерта Плевнелиев. Той допълни, че преди няколко месеца е имало други послания.

"Самият аз съм притеснен, очаквам качествен дебат, очаквам проблемите много точно да се посочат и очаквам всички институции и парламентарно представени политически сили, да се ангажират не с партизански битки, а с решения”, каза президентът.

Отхвърленият с гласовете на БСП и ДПС преди седмица първи, внесен от ГЕРБ, вот на недоверие бе за провал в областта на инвестиционното проектиране. Обсъждането и гласуването му се проточиха заради игри с кворума, възможност за които даде едноседмичното отсъствие на цялата група на "Атака".

Споделяне

Още по темата

Още от България