ГЕРБ внесе жалба до ЦИК срещу президента

Призоваха Радев да запази радиомълчание за "Фолксваген“

ГЕРБ внесе жалба до ЦИК срещу президента

ГЕРБ внесе жалба до Централната избирателна комисия (ЦИК) срещу "участието на президента Румен Радев в предизборната кампания на БСП", съобщиха от пресцентъра на управляващата партия. Действията им са в отговор на сигнали на социалистите срещу премиера Бойко Борисов.

Миналата седмица БСП внесе два сигнала срещу Борисов като първият беше, че използва държавен ресурс за водене на предизборната кампания на ГЕРБ. Причината – обиколките му из страната и раздаването на пари от Министерския съвет. Малко след това същото обвинение към Борисов отправи и Румен Радев. Това доведе до задочна размяна на обвинения и реплики между президент и премиер.

В крайна сметка ЦИК реши, че премиерът не е нарушил изборните правила, защото изявите му из страната "не отразяват предизборна кампания, осъществена от министър-председателя в това му качество".

Още преди ЦИК да излезе с решение по жалбата, Борисов отговори на обвиненията на БСП и Радев с контраатака – президентът ползвал държавни пари за кампанията на социалистите. "Трябва да се чуя с колегите от ЦИК да му забранят и на него да води кампания", закани се той, но сигналът бе внесен чак в понеделник.

Радев отхвърли обвиненията на Борисов, а БСП през почивните дни внесоха нов сигнал срещу премиера. Този път защото нарушавал закона като едновременно е премиер и председател на предизборен щаб. Борисов обаче не е официален шеф на щаба на ГЕРБ

Новата жалба на БСП отново предизвика острата реакция от страна на Борисов. "Аз не съм никакъв шеф на предизборната, аз си откривам заводите, с които сме работили месеци наред. Аз разбирам какво ги дразни, те ги мързи, не ходят на работа, аз в събота откривам по два завода на най-големите компании в света”, каза той през почивните дни.

Призив за радиомълчание

При внасянето на жалбата от ГЕРБ призоваха президента да запази "радиомълчание по отношение на инвестиционната политика" по повод изказването му от неделя за преговорите по привличането на немския автомобилостроител "Фолксваген“ да построи своя нов завод в България.

"Да запази мълчание още няколко седмици, за да не попречи на преговорите, защото един президент не е в състояние да води големи инвестиции, но е в състояние да ги прогонва. С подобни необмислени изявления президентът пречи, а не помага", каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Той нападна и държавния глава заради изказването му, че безконтролното управление и безнаказана корупция му пречели в диалога с правителството. "Няма как в едно и също изречение да твърдиш, че правителството има свръх проблем с корупцията и в същото време преговаря на много високо ниво и много сериозно със свръх голям стратегически инвеститор. Тези неща по принцип са несъвместими", каза Биков.

ГЕРБ: Радев да спомене и Йончева като говори за офшорки

В неделя президента призова управляващите "както се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари, е време да се заровят и в задграничните офшорни сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица". В отговор от ГЕРБ припомниха свързаната с водача на листата на БСП Елена Йончева офшорка.

"Не разбираме, защо след като президентът говори за офшорни сметки, не спомена, че водачът на листата на БСП г-жа Елена Йончева е политик, който получи обвинения от прокуратурата, защото е подозирана в пране на пари точно през офшорни сметки. Абсолютно доказано, в продължение на години, тя е получавала заплата от 12 500 лв. през офшорни сметки. Когато се говори за офшорни сметки, добре е президентът да се обърне първо към собствената си партия и собствената си листа", заяви Биков.

"Предизборният щаб на БСП дали не е в президентството, тъй като Иво Христов продължава да бъде председател на Стратегическия съвет към него", попита зам.-председателят на предизборен щаб на ГЕРБ Цветомир Паунов. 

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още от Евроизбори 2019