ГЕРБ води на общинските избори в Белоградчик, ЕНП спечели кмет на Житница

Жителите на Житница се редят на опашка за кебапчета от ГЕРБ

В Белоградчик партия ГЕРБ ще има най-много общински съветници в новия Общински съвет, след като спечели 23.78% от гласовете на проведените в неделя частични местни избори за съветници.

ГЕРБ ще има 4 съветници от общо 13. Четири политически партии - РЗС, "Евророма", БСП и "Български социалдемократи" ще имат по двама общински съветници. Един общински съветник ще има и коалиция "На чисто", съставена от СДС и движение "Гьоргьовден".

Партиите и коалицията, които участваха във вота, бяха регистрирали за изборния ден 620 застъпници. Само ГЕРБ имаше над 160 регистрирани застъпници, отделно от това политически наблюдатели. Общият брой подадени гласове за ГЕРБ са 856. Съюзникът им в парламента РЗС на Яне Янев получава 498 гласа, а "Български социалдемократи"- 459.

Депутатът от Коалиция за България Михаил Миков обяви, че има случаи на натиск, неправомерен обиск, упражнено насилие, обиди, прекратяване на изборния процес и дори опит да се възпрепятства и проконтролира вота на гражданите на Белоградчик. Всичко това е описано в жалба до ОИК, подадена в изборния ден.

"И всичко това от наемници, докарани от ГЕРБ от всички части на България, както тази председателка на СИК от община Съединение- Пловдивско. Шпицкомандите на Цветан Цветанов днес са в Белоградчик. Утре и във вашите градове", каза още Михаил Миков.

Предстои ЦИК да обяви официалните резултати.

В неделя се проведоха избори и за кмет на Житница, община Провадия. Победител е Теменужка Ненчева от Единна народна партия (ЕНП), която печели срещу кандидатите на ГЕРБ и БСП.

ГЕРБ са закрили кампанията в Житница с празник, забележителен с това, че в селото е докаран кетърниг от петзвезден хотел във Варна, собственост на бащата на областния координатор и общински съветник на ГЕРБ във Варна Иван Портних.

Ненчева е получила 253 гласа срещу 168 за кандидата на ГЕРБ и 27 за БСП.

Споделяне

Още от България