При 100% протоколи от секционните комисии:

ГЕРБ води с над 10% пред БСП

Преференциите пренаредиха листите на БСП и Реформаторския блок

сн. БГНЕС

ГЕРБ печели европейските избори с 30.4% от гласовете на база 100% от въведените протоколи от Секционните избирателни комисии (СИК) в районните (РИК). С 19.94% управляващата партия БСП е на дистанция от над 10% след победителите. Коалиционният ѝ партньор ДПС взема 17.26%, което му отрежда четирима евродепутати, колкото ще са и на БСП. Коалицията на Николай Бареков "България без цензура" има 10.66 на сто, а Реформаторският блок – 6.45 на сто.

 

Това съобщи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова пред Mediapool в понеделник вечерта. Очаква се до сряда да приключи и повторното въвеждане от РИК-овете.

 

Въз основа на сегашните данни неофициално от ЦИК обясняват, че разпределението на мандатите за Европейския парламент най-вероятно ще е следното:

 

ГЕРБ - 6

БСП - 4

ДПС - 4

ББЦ - 2

РБ - 1

 

По неофициална информация на Mediapool, преференцията, която в чист вид бе приета в Изборния кодекс само за европейските избори, дава резултат за две партии.

 

Изненадата на вота е, че лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев, който е водач на листата, е много вероятно да бъде изместен от поставения под №15 Момчил Неков. Причината е объркване сред избиратели, които масово са зачерквали номер 15 за Коалиция за България и са посочвали изричен преференциален вот за кандидат номер 15.

 

Другото пренареждане е в Реформаторския блок, където първи по предпочитания излиза поставения под №2 в бюлетината Светослав Малинов (ДСБ), като той измества лидера на ДБГ и водач на листата Меглена Кунева.

 

По неокончателни данни избирателна активност е 33.84 процента, а гласувалите са 2 061 937 души.

В изборния ден в ЦИК са постъпили 183 сигнала и 71 жалби за изборни нарушения. Около 15 от сигналите са за купуване на гласове, другите се предимно за случайно разкриване на вота при откъсването на отрязъка от бюлетината или преди пускането ѝ в урната, публикуването на прогнози за изборите в интернет и за агитация с есемеси.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво правителство е добре да има сега?