ГЕРБ води със 7% на БСП, "Демократична България" има над 6%

ГЕРБ води със 7% на БСП, "Демократична България" има над 6%

ГЕРБ печели европейските избори с близо 7 на сто преднина пред БСП.

Другите партии и коалиции, които ще имат свои евродепутати, са ДПС, ВМРО и "Демократична България". Това показват резултатите при 100% обработените протоколи в районните избирателни комисии (РИК).

Партия ГЕРБ печели 31.07%, следвана от коалиция "БСП за България" с 24.26%, ДПС – 16.55%, ВМРО – 7.36% и "Демократична България" – 6.06%.

Това са междинните резултати при първото въвеждане на протоколите, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев. Той уточни, че при повторното въвеждане и отстраняване на несъответствията ще бъдат уточнени окончателните резултати.

При 100% обработени протоколи в РИК избирателната активност на евроизборите е била 33.27%, съобщиха от ЦИК.

От данните от първото въвеждане на протоколите става ясно, че 36.71% от избирателите са гласували с преференция. Преференциалното гласуване се наблюдава при всички политически сили. Най-висок процент преференции има при ВМРО и "Демократична България" - над 50 % от гласувалите. 

Окончателното разпределение на мандатите ще стане ясно в сряда, а в петък ще се разбере със сигурност и кои са новите евродепутати от България, уточниха от ЦИК.

ВМРО потвърди, че взема два мандата. Лиляна Павлова благодари на избирателите

Междувременно от ВМРО обявиха, че ще имат двама представители в Европейския парламент - Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. Това показват данните от паралелно преброяване на гласовете от протоколите от цялата страна, направено от партията. Според техните изчисления те имат по-голям остатък от ГЕРБ според метода, по който се разпределят мандатите, а това им дава евродепутат повече от очакваното.

"Забавянето на крайните официални резултати от ЦИК очевидно даде повод за спекулации, но математическата истина е една – 2 мандата за войводите", съобщи партията на сайта си.

Така ГЕРБ остава с евродепутат по малко от първоначалните прогнози. Очаква се разпределението да е следното: вместо 7, партията на Борисов да има шестима евродепутати. БСП ще е с шестима, ДПС с трима, ВМРО с двама, а "Демократична България" – с един. 

Режисьорът и актьор Андрей Слабаков става евродепутат, защото е получил достатъчно преференции, за да измести втория в листата - Юлиан Ангелов. Бившият министър Лиляна Павлова, която беше седма в листата на ГЕРБ, остана извън европарламента. Само няколкостотин гласа не са ѝ стигнали, за да прескочи 5%-ната бариера за пренареждане и все пак да си осигури мястото. 

Във вторник тя за пръв път коментира развоя от изборите. "Независимо от крайното разпределение на мандатите между политическите сили, искам да благодаря на всички български граждани, които упражниха правото си глас в тези важни за Европа и България избори", написа Павлова във Фейсбук. 

Драма при Павлова обаче няма, тъй като се очаква тя да влезе в ЕП, но през октомври, когато бъде формирана новата Европейска комисия и първата в листата на ГЕРБ - Мария Габриел - да стане отново еврокомисар.

Освен ВМРО, БСП е другата партия с пренареждане на кандидатите вследствие на преференции. Лидерът на ПЕС Сергей Станишев, който бе под №5, се изкачи до второто място, непосредствено след водача на листата Елена Йончева. Той е събрал над 28 хил. преференции, а прагът за разместване на листата на БСП е около 24 хил. Повече преференции е събрала единствено Йончева. Този успех на Станишев е шамар за лидера на БСП Корнелия Нинова, която възнамеряваше той въобще да не се кандидатира за евродепутат, но Националният съвет на партията я бламира и подреди нова листа, в която влезе и лидерът на ПЕС.  

Изкачването му до второто място обаче не води до изпадане на друг от листата, защото БСП ще има петима евродепутати. Освен Йончева и Станишев, в Брюксел отиват и по-непознатите лица Петър Витанов и Цветелина Пенкова, както и бившият съветник на президента Иво Христов. 

.

Споделяне

Още по темата

Още от България