След първия "нежен" сблъсък между Плевнелиев и управляващите

ГЕРБ връща президентската квота в закона за конфискацията

ГЕРБ връща президентската квота в закона за конфискацията

Управляващите от ГЕРБ ще внесат нови поправки в проектозакона за отнемане на незаконно придобитото имущество между първо и второ чете на нормативния акт, показа проверка на Mediapool  в понеделник. Според новите текстове президентската квота в комисията за конфискация ще бъде върната.

Новата позиция на мнозинството дойде като бърза реакция на първата "нежна закана" за налагане на вето от страна на новоизбрания президент Росен Плевнелие.

В събота в интервю за “Капитал” държавният глава заяви, че не е съгласен да няма президентска квота в комисията, отговаряща за конфискацията.

Правото на президента да назначи свой човек в комисията бе отнето на държавния глава от  председателя на парламентарната комисия на ГЕРБ Красимир Велчев, който внесе проект на нормативния акт в Народното събрание миналата седмица без такъв текст.

По този повод Росен Плевнелиев заяви, че намира това за “грешка”.

“Абсолютно съм убеден, че когато се чуят нашите аргументи, тази позиция ще бъде променена. Президентът като пряко избран от народа има своята силна дума и в тази толкова важна тема за липсата на справедливост. ...Надявам се това да не е първият случай, в който ще наложа вето, защото президентството трябва да има представител в тази комисия. Важно е за българите”, заяви държавният глава.

В понеделник пред Mediapool председателят на правната комисия в парламента Искра Фидосова обясни, че лично тя ще внесе предложение за връщането на президентската квота в текстовете на закона за конфискацията.

“Винаги досега в комисията е имало представител на президента. Тази практика и сега ще бъде запазена”, обясни Фидосова, от чиито думи така и не стана ясно защо квотата на държавния глава изведнъж е изпаднала от вече внесения проект на ГЕРБ.

“Лично аз ще внеса тази поправка между първо и второ четене”, каза Фидосова, обяснявайки, че е имала разговор с министър-председателя Бойко Борисов по темата, който също се застъпил за промяна на още неразгледания в пленарна зала закон.

Внесеният от ГЕРБ проект предвижда всички членовете на комисията да се избират от парламента, като преди това се изслушват от специална комисия, създадена чрез правилника на НС. Председателят ще продължава да се назначава от премиера. Специализираната парламентарна комисия трябва да осъществява контрол и наблюдение по процедурите на закона и да гарантира защита на правата и свободите на гражданите.

Според сега действащия закон комисията се състои от петима членове. Председателят се назначава от премиера, заместник-председателят и двама от членовете се избират от Народното събрание, а един от членовете се назначава от президента.

Споделяне

Още по темата

Още от България