ГЕРБ връща военното разузнаване и полиция в Щаба на отбраната

ГЕРБ ще отнеме от военния министър службите "Военна информация" и "Военна полиция" и ще ги прехвърли към Щаба на отбраната.

"С новия Закон за отбраната от Щаба на отбраната бяха отнети кръг от дейности, който е дълбоко присъщ на военната експертиза - ръководството на военното разузнаване, на военната полиция, управлението на човешките ресурси за нуждите на армията и контрола на въоръженията по различните договори, по които България е страна. Ние считаме, че тези дейности трябва да се върнат към Щаба на отбраната, за да има нормален баланс между цивилната и военната експертиза", заяви генералът от запаса Аню Ангелов, който е експерт на ГЕРБ по военните въпроси, в интервю за БТА.

Така де факто двете служби отново се връщат в орбитата на влияние на президента Георги Първанов, който успя да наложи за шеф на Щаба на отбраната ген. Симеон Симеонов, въпреки несъгласието на досегашния военния министър Николай Цонев.

Плановете на ГЕРБ съвпадат и с "мистерията" около новото ръководство на службите. Президентът Георги Първанов все още не е издал указ за назначаването на Иван Мечков за директор на "Военна полиция" и за произвеждането му в чин бригаден генерал. Няма указ и за назначаването на бр. генерал Детелин Мажгуров за зам. - директор на служба "Военна информация”. И двете назначения бяха предложени на държавния глава от отиващото си правителство.

Прехвърлянето на службите ще стане с промени в Закона за отбраната, изготвен от Николай Цонев и приет преди три месеца. От ГЕРБ вече обявиха, че законът ще бъде ревизиран и то в основната му част, която регламентира въвеждането на интегрирания модел, който оряза правомощията на Щаба на отбраната, преди Генерален щаб.

Аню Ангелов съобщи още, че ще бъдат разгледани всички основни решения и сделки в областта на отбраната, направени в последните осем години, докато министерството бе ръководено от представители на НДСВ. Целта е "да могат да се разкрият онези корупционни практики, които по наше мнение съществуват и дават възможности за облагодетелстване на лица от министерството и в рамките на тези структурни промени ще бъдат отчетени и процедурите".

Разкрития за крупни злоупотреби в отбраната се закани да извади и лидерът на РЗС Яне Янев.

В същото време военният министър в оставка Николай Цонев заяви, че не се притеснява от разкрития за злоупотреби в Министерството на отбраната и гарантира, че "абсолютно всичко е законно".

Аню Ангелов съобщи още, че ГЕРБ предвижда промяна на начина за участие в мисии. Ще бъдат изпращани по-големи щатни подразделения, не по-малко от ниво батальон и то в един-два операционни района. Сегашното правителство се въздържаше от такива ангажименти.

Новото ръководство на МО освен това планира да оптимизира и намали драстично администрацията.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?