ГЕРБ все още се чуди за такса "смет" в София

ГЕРБ все още се чуди за такса "смет" в София

Въпреки категоричното мнение на общинската администрация за такса "смет" в София, политическата група на ГЕРБ все още не е взела решение дали да гласува нейното увеличение с 50 процента. Това съобщи зам.-председателят на градския парламент Орлин Иванов (ГЕРБ).

Зам.-кметът по финансите на Столична община Минко Герджиков вече е внесъл предложение за запазване на 2-та промила върху данъчната оценка, които формират таксата. В края на миналата година парламентът реши да увеличи размера на данъчните оценки с 50 процента, което води до реципрочен скок на таксите за събиране на боклука.

"Обсъждаме и вариант с намаляване на промилите. Въпросът все още не е решен. Трябва да се съобразим и с необходимостта от средства за строеж на съоръженията за преработка на битовата смет", обясни Орлин Иванов.

В края на ноември Герджиков обяви публично, че се обмисля намаляване на промилите, за да не се стига до по-високи такси за столичани. Само месец по-късно той направи точно обратното предложение за запазването на 2-та промила.

В отговор на въпрос на Mediapool дали тези колебания на зам.-кмета са обсъждани в групата на ГЕРБ, Иванов обясни единствено, че ще се подходи "отговорно".

Шефовете на общинските комисии от управляващата партия в градския парламент все още не са виждали разчетите на администрацията на Бойко Борисов за парите, които ще се дадат на почистващите фирми през 2009 година. Договорът с австрийската компания "Заубермахер", която спечели обществена поръчка за почистването на 1/3 от София, все още е обжалван пред Комисията за защита на конкуренцията.

От "Новера" също искат увеличение с 20 процента на цените, по които чистят.

Единствената информация, пусната на официалния сайт на Столичния общински съвет по отношение на средства за чистота, е пълна с противоречия. В един доклад на Герджиков се предвижда събираемост от такса "смет" в размер на 145 милиона лева, а в друг разходи от 146 милиона лева. Същият хаос може да бъде открит и при сметките за средствата, които ще бъдат дадени на концесионерите.

Споделяне

Още от България