ГЕРБ все пак се отказа да ограничава гласуването в чужбина

ГЕРБ все пак се отказа от идеята си гласуването на български граждани в чужбина да бъде само в рамките на ЕС, като по този начин бъде ограничен вотът на изселниците в Турция. Идеята на управляващите бе лансирана още в началото на мандата им, но във вторник по време на няколкочасова кръгла маса, посветена на готвения нов Избирателен кодекс, представители на мнозинството коментираха, че по "този начин ще се ограничат правата на български граждани“. От "Атака“ обаче продължават да отстояват позицията, че гласуването трябва да се ограничи само в рамките на Евросъюза.

Ако бъде възприета първоначалната идея обаче, не само изселниците в Турция, които традиционно гласуват за ДПС, а и българите в САЩ ще да бъдат "отрязани“ от участие в избори.

По време на дискусията, в която участваха представители на всички парламентарни сили, както и на извън парламентарни партии, на неправителствени организации, на съдебната власт, на ЦИК и пр., управляващите лансираха друга спорна идея - в бъдещия кодекс да залегнат текстове, които да позволяват отзоваването на общински съветници, ако те не спазват повелята на партията, която ги е издигнала, или са извършили някакво закононарушение. От ГЕРБ обаче казаха, че трябва да се види много "детайлно“ дали така няма да бъде нарушена конституцията.

Иначе парламентарните сили отново застъпиха вече познатите си тези за това как да изглежда кодексът, който по думите на шефа на НС Цецка Цачева трябва да стане факт до лятото. ГЕРБ, Синята коалиция и "Атака“ настояват за "разчупване“ на досегашната система за провеждане на избори, докато БСП и ДПС искат тя да не се "пипа особено“. И двете опозиционни партии не искат постоянно действаща изборна администрация, която да провежда всички видове избори и да носи "отговорност“ за евентуални нарушения.

За такава администрация обаче настояват десницата, както и представителите на всички неправителствени организации, участвали в дискусията.

Според Димитър Лазаров (ГЕРБ) четирима-шестима членове на администрацията за изборите биха могли да са професионалисти и да подготвят всеки един вот. Той поиска и ясни правила за разкриване на секции зад граница, голяма част от които да бъдат определяни от държавата, а не от ЦИК.

От организацията "Прозрачност без граници" пък дори лансираха идеята, ако изборната администрация е постоянна, да се ангажира и с наблюдение върху финансирането на предизборните кампании на политическите сили.

Партия "Зелените" настоя освен постоянна администрация да има и постоянни изборни книжа за всички видове избори.

Някакви признаци на консенсус между управляващи и опозиция се забелязват около въвеждането на електронното гласуване, което обаче няма да се случи скоро, предвид липсата на пари и бюджетните трудности.

Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Тодор Димитров коментира, че партията е за електронно гласуване, но се застрахова, че първо трябва да се направи пилотен проект, вероятно в Габрово, за да се види как то ще работи.

Мая Манолова от левицата пък каза, че БСП подкрепя въвеждането на електронното гласуване, но само ако има гаранции, че вотът няма да се контролира. Според нея трябва много внимателно да се обсъди въпросът, защото се дава възможност на всеки гражданин да гласува от неизвестен компютър.

От ДПС коментираха, че електронното гласуване "безспорно има предимства и ще повиши избирателната активност, но крие политически опасности“. Според партията имало опасност да се увеличи значително регулираният и подмененият вот, както и да се активизира корпоративният вот.

Екатерина Михайлова от Синята коалиция подкрепя електронното гласуване, но и тя поиска гаранции срещу фалшифициране на вота.

Димитър Стоянов от "Атака" изрази резерви за въвеждането на електронно гласуване и посочи, че всяко едно разширяване на начините да се подава глас може да се използва за манипулиране на вота.

Няма все още решение и по друга мярка за "изсветляване“ на изборния процес – лансираната от "Прозрачност без граници" идея за създаване на регионални преброителни центрове като мярка срещу "купуване на гласове".

От Синята коалиция са "за” преброителните центрове, които според тях наистина ще са средство за пресичане на контролирания вот.

БСП и ДПС обаче не подкрепят идеята с мотива, че така ще се създадат повече предпоставки за изкривяване и манипулиране на вота.

Споделяне

Още от България