ГЕРБ ядоса още повече полицаите, протестите продължават

Намерението на ГЕРБ да увеличи полицейските заплати за сметка на надбавките за всички деца догодина разпали още повече страстите сред протестиращите полицаи. В понеделник от най-големия синдикат в системата СФСМВР обявиха, че са взели решение да продължат с протестните действия. До 20 ноември полицаи и пожарникари ще се събират за кратко при края на смените и почивките си и ще пускат светлините и сирените на служебните автомобили, за да демонстират недоволство. След това синдикатът планира нов национален протест.

Миналата седмица стана ясно, че управляващите ще предложат 15% увеличение на заплатите в МВР при планирани 10%. Недоволните служители настояваха за 30%, с колкото бе позволено да се вдигнат заплатите в други над 30 администрации с аргумента, че те са участвали в борбата с кризата, предизвикана от коронавируса.

Първоначално ръководството на МВР обяви, че няма възможност за повече от 10% увеличение. След това, по време на среща с пожарникарския синдикат "Огнеборец", се намеси и премиерът Бойко Борисов и стана ясно, че скокът ще е 15%. Така пожарникарите се отказаха от протест, за какъвто бяха обявили готовност дни по-рано.

Миналата седмица ГЕРБ внесоха проект за промяна в бюджета за догодина. От него стана ясно, че се отказват от първоначалната си идея за детски надбавки за всички без оглед доходите на родителите.

"При широкото обществено обсъждане на предложението за отпадане на подоходния критерий при изплащане на помощите за деца ясно се очерта НЕОДОБРЕНИЕ. Основният аргумент е, че мярката не е фокусирана към семейства с по-ниски доходи, за които тези помощи биха били от по-голямо значение. Представители на семейства с по-високи доходи дефинираха мярката като обида към тях и като антисоциална политика", записаха в мотивите си депутатите.

Така бе обявено ново намерение – предвидените за детски надбавки средства да се пренасочат към МВР и за допълнителни плащания на лекарите. Срещу тази идея се обявиха и от коалиционния партньор на ГЕРБ – "Обединени патриоти".

От СФСМВР обявиха, че са възмутени от действията на управляващите. В писмо те обявиха, че се прави нелепа провокация и се удря по имиджа на работещите в сектора. Полицаите заявиха още, че не са съгласни в подобно противопоставяне да бъдат въвличани и медицинските работници.

"Ние, като представители на служители на МВР, имаме достойнството да поискаме незабавно извинение от вносителите на текста и им предлагаме да напуснат Народното събрание на Република България! Такова поведение е крайно неразбираемо за нас и надхвърля представата ни за хора, призвани и избрани да представляват", заявиха от синдиката.

В понеделник и вицепремиерът Красимир Каракачанов изрази недоволство от обрата в обещанието на ГЕРБ.

"Сега ще вземем парите от родителите и ще ги дадем на полицаите. И какво ще постигнем с това? Полицаите са хора с достойнство и отказаха да вземат тези пари. И ще настройваме едни българи срещу други. Това е несериозно като подход и е контрапродуктивно", заяви Каракачанов пред БНР.  

"Да се стимулира грамотната раждаемост и работещите семейства, това беше решено на коалиционен съвет - да бъде махнат имущественият ценз, за да може и тези, които получават нормални доходи, да получават надбавки... Практиката е крайно порочна, надбавки да се дават на семейства с ниски доходи и от това нещо виждаме бум на раждаемост в гетата. Години наред България финансира гетозираната и неграмотната раждаемост... Нашата идея беше хората да усетят, че държавата не е мащеха за работещите и за грамотните хора. Това беше решение на правителството. В един момент група депутати от ГЕРБ решиха, че това не е справедливо... Ще настояваме да отпадне този ценз", добави още министърът на отбраната.

Той смята, че е "глупост" да се разделя обществото за пореден път.

Споделяне

Още по темата

Още от България