ГЕРБ ядосани, че БСП ги изпревари с Кирил Йорданов

Класическа българска партийна каша се заформя предизборно във Варна. Претендентите за поста вече стават трима, двама от които се борят за подкрепата на десните, а настоящият кмет Кирил Йорданов, избиран два пъти с подкрепата на БСП, е в неловката ситуация да доказва пред Бойко Борисов, че няма никакъв “досег” с БСП, ако иска подкрепа от ГЕРБ.

Mediapool научи, че новият стар функционер на СДС и бивш председател на Народното събрание Александър Йорданов също е изявил желание да премери сили в кметската надпревара във Варна. “Това е стара мечта на Йорданов и в момента той вижда възможност да я реализира”, коментираха за Mediapool източници от “Раковски” 134.

От градската организация на СДС обаче заявиха, че все още няма официално заявено желание от негова страна и са чували само слухове в тази посока. Допълниха, че към момента са се насочили към кандидатурата на друг именит варненец - бившия шеф на разузнаването Димо Гяуров.

По информация на Mediapool Гяуров ще обяви официално намеренията си следващата седмица. Той мисли да се яви като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет. Разчита на десните партии, макар че към този момент ДСБ не са дали потвърждение, а сините се чудят. За сметка на това преди два дни министърът на държавната администрация Николай Василев обяви, че Гяуров вероятно ще получи подкрепата на НДСВ и на десните партии в морския град.

Кирил Йорданов: За условия не можем да говорим

Кирил Йорданов, който се смята за “успешен кмет” на Варна не само според комитета леви интелектуалци на Иван Гранитски, но преди всичко на мощната бизнес групировка ТИМ, която има силни позиции в града, в сряда получи ултиматум от Бойко Борисов.

Преди ден БСП обяви официално подкрепата си за трети мандат на Кирил Йорданов. В сряда кметът заяви пред БНТ, че идния понеделник ще обяви кандидатурата си като независим кандидат, след което очаква и градската организация на БСП да обяви официална подкрепа.

Предстоят разговори с Бойко Борисов, с ГЕРБ. Надявам се на конструктивен диалог с варненския бизнес в лицето на ГЛАС, разчитам на широка подкрепа, каза той.

“За условия в момента не можем да говорим. Аз мога да представя своята програма, моето виждане, в което не се съмнявайте, е задълбочено, за проблемите и бъдещото развитие на нашия град”, каза Кирил Йорданов.

Борисов: Ако Йорданов има “досег” с БСП, няма разговор

“Аз с доста учудване чета във вестниците днес, че БСП подкрепя кмет, който още не се е издигнал за кмет”, коментира неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пред БНТ.  “Има сегашно, бъдеще и минало време в България”, поясни той

Борисов предупреди: “Такива шикалкавения от типа - ама ние и с БСП, и с тези, и с онези, трябва да престанат”.

“Ако Кирил Йорданов каже, че той е кандидат на БСП, просто няма да има среща в петък...Ако той има какъвто и да е досег с БСП, просто не трябва да има и няма да има разговор”, заяви Борисов. Посочи, че след като “Позитано” няма кадри вече за толкова много градове, лъже хората с някакъв термин “независим”.

И двата пъти, когато бе избиран за кмет на Варна, Кирил Йорданов е бил подкрепян от БСП и се смята за “червен”.

Преди два дни от ГЕРБ също заявиха, че смятат да подкрепят “успешни” кметове, защото все още им липсва административен капацитет да издигат навсякъде свои хора.

Ако се стигне до коалиция на БСП и ГЕРБ във Варна, това ще е вторият път след Пещера, където социалистите и Борисов подкрепят един и същ кандидат.  

Неформалният лидер не иска да го наричат така

Междувременно Бойко Борисов се раздразни на водещия, че го представя като “неформален лидер” на ГЕРБ, какъвто той се води. “Аз съм лидер на ГЕРБ. Много пъти ми правят забележка и много моля да уточним фразите. Това, че са измислили такъв тъп закон, че премиер може да е лидер на партия, а кмет не може, ние не сме виновни”, посочи кметът.

НДСВ може да подкрепи всеки, стига да е популярен

Владимир Каролев, член на Политическия съвет на НДСВ, заяви в същото предаване, че във Варна партията “може да подкрепи и сегашния кмет, и Димо Гяуров, и може би и ГЕРБ ще излезе с някой кандидат, макар че преди малко Бойко Борисов постави някакво неизпълнимо условие”.

По думите му Кирил Йорданов е “излязъл от структурите на БСП и в това няма нищо лошо. Доста хора бяха членове на комунистическата партия, на социалистическата партия. Самият Бойко Борисов беше кандидат за член на БКП, но не го приеха само”.

Решението на НДСВ е местните структури да имат свобода да подкрепят популярни фигури и от други партии “без никакви ограничения, включително предложени от "Атака".

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?