Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ГЕРБ заговори за приватизация на проекта за АЕЦ "Белене"

БСП с предложение за рестарт на строежа на централата, Реформаторите и Патриотите са против

36 коментара
ГЕРБ заговори за приватизация на проекта за АЕЦ "Белене"

Идеята за приватизация на проекта за строеж на АЕЦ "Белене" с всичките му активи и пасиви за поне 1.5 млрд. лв. лансира председателят на енергийната парламентарна комисия и бивш министър на икономиката и енергетиката в първото правителство на ГЕРБ Делян Добрев пред журналисти в сряда, след като от БСП поискаха Народното събрание да рестартира проекта, а срещу това се обявиха представители на Реформаторския блок и на патриотичния фронт.

Вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев пък коментира, че за да се вземе решение за възобновяване на проекта трябват много ясни икономически разчети и стратегически инвеститор, а не да е въз основа на емоции. На правителственото заседание той предупреждава, че одобряване на предложението на БСП може да затрудни преговорите за продажба на произведеното вече за прекратения ядрен проект оборудване, каквито започнаха да се водят с Иран. От публикуваната в сряда стенограма от заседанието става ясно, че енергийният министър Теменужка Петкова вече е влязла в интензивни преговори с Русия за изход от ситуацията с дължимите 550 млн. евро от българската "Национална електрическа компания" на руската "Атомстройекспорт" за беленските реактори.

Томислав Дончев отново посочва, че са възможни няколко сценария и при съгласие на руската страна – да се осъществи сделка за препродажба на изработеното оборудване. "При появата на инвеститор е напълно възможно да се мисли и за рестарт на проекта, но всичко това са икономически варианти и сценарии, които трябва да бъдат изчистени, трябва да бъдат преговорени и трябва най-сетне да сме убедени кой от тях колко е реалистичен. Защото никой от нас не би допуснал на база ентусиазъм и на база емоции да тръгваме да строим нещо, за което нито знаем откъде ще дойдат парите, нито знаем къде ще продаваме тока", допълва вицепремиерът по икономическите въпроси.

Обособяване и приватизация на проекта

На мен лично ми се струва, че чистият вариант с отделяне на предприятие "Белене" - с площадката, активите, проекта, разрешителните, в отделно дъщерно дружество и пълна приватизация през Агенцията за приватизация, е най-удачният, заяви в кулоарите на парламента Делян Добрев.

По думите му внесеният от БСП проект на решение на парламента за възобновяване на изграждането на АЕЦ "Белене" е несъвместим със Закона за енергетиката, тъй като решението за строеж на ядрена централа се взема от Министерския съвет. Добрев припомни, че спирането на проекта през март 2012 г. стана с решение на кабинета, което после просто бе потвърдено и от парламента.

Той коментира, че с предложението си за рестарт на ядрения строеж БСП подава ръка на кабинета само по един от възможните варианти за изход от ситуацията с дължимите на руснаците суми, а правителството работи по няколко варианта, които да се предложат на парламента за обсъждане.

Борисов: БСП защо не размрази проекта през 2013-2014 г.?

Бойко Борисов от своя страна не пропусна възможността да нападне БСП, че от 2006 г. до 2009 г. те са можели да строят. "2013-2014 г. министър беше Драгомир Стойнев (тогава само ГЕРБ беше опозиция), те имаха пълно мнозинство в парламента – можеше да вземат решение да падне този мораториум и да започнат да строят. Сиреч, освен в популизъм и някаква активност, свързана с последните конгреси, на които присъстваха, аз не мога да намеря никакво разумно основание", казва премиерът по време на правителственото заседание.

"Факт е безспорен, че когато БСП е управлявала, не е направила абсолютно нищо – и в двата си периода със съответните министри по тази тема. И сега, когато чуват, че се водят преговори с руските компании, съответно с други такива в света, да намерим вариант да си върнем парите или да намерим решение, не стига че са виновни, че са подписвали такива договори, без да има в тях цени и ескалации и, някак си, произволно се говори колко биха стрували, какви хипотетични работни места и всичко останало са били, не са направили нищо по въпроса. Така че, в момента, в който сме готови, ние ще уважим и опозицията, и всички парламентарни групи и ще отидем да разкажем какви са вариантите. Това е нашата позиция по въпроса", посочва още министър-председателят. .

Ако се търси частен инвеститор за АЕЦ "Белене", трябва да стане с процедура през Агенцията за приватизация, която има правила, процедури, прозрачност, Надзорен съвет, смята Добрев.

Хипотетичният купувач да плати досегашната сметка

Според него минималната цена, която трябва държавата за ядрения проект е похарчената о момента сума от около 1.5 млрд. лв. плюс ангажимент на бъдещия собственик да плати на "Атомстройекспрот" присъдената от арбитража сума от 550 млн. евро, допълнителните разходи по делото от 70 млн. евро, лихвите за забава на плащането, които вече текат в размер от 167 хил. евро дневно, както и средствата за отговорно пазене на произведеното ядрено оборудване за АЕЦ "Белене" в Русия.

Добрев е съгласен с БСП, че е необходимо държавата да запази контролна акция, ако се намери стратегически инвеститор.

Ние не искаме да имаме какъвто и да е ангажимент за финансиране, защото се видя, че не можем да финансираме проект, който е в порядъка на 10 млрд. евро, отговори Добрев на въпрос дали не е в ущърб на националната сигурност ядрена централа да бъде изграждана от частен инвеститор.

Представители на Реформаторския блок и Патриотичния фронт в същото време се обявиха срещу предложението на БСП за повторно рестартиране на проекта, който започва преди 35 години, спрян бе през 1989 г. и бе възобновен през 2006 г., за да бъде отново прекратен през март 2012 г.

Депутатът от БСП Таско Ерменков, който представи внесеното предложение за рестарт на АЕЦ "Белене", упрекна двата кабинета "Борисов" в непоследователна политика по отношение на изграждането на ядрената централа.

Според БСП продажбата втора ръка е "екзотична идея"

Той определи като "доста екзотична" идеята на правителството да продаде в друга държава изработеното за АЕЦ "Белене" оборудване.

Само преди ден от Иран се върна правителствена делегация с участието на вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова, които съобщиха, че от страна на Техеран е проявен интерес към покупката на беленските реактори, но предстоят още преговори както с иранците, така и с руснаците, без чието съдействие не може да стане търсената от София сделка. Дончев поясни, че при нужда ще се водят същите разговори и с други страни, ще се детайлизира и вариант за продължаване на ядрения проект. Всички варианти за решаване на проблема с дължимите над половин милиард евро на "Атомстройекспорт" ще бъдат предложени за обсъждане в парламента каза пък миналата седмица премиерът Бойко Борисов.

"Оборудването не е автомобил втора ръка, който може да бъде продаден, където и да било, затова се изисква специална площадка, специален проект - такива в момента в света няма", коментира в сряда Ерменков.

Според него решението е довършване на АЕЦ "Белене" със стратегически инвеститор при запазване на контролна акция на българската държава и разбирателство с руската страна.

Друг вариант бил съвместен проект с апортиране на собствеността на НЕК върху реактора и площадката, но проблемът с централата задължително трябвало да бъде решен на територията на България.

Таско Ерменков заяви, че друг път няма - или обединение в търсене на изход от ситуацията, или "ежедневно увеличаващи се с над 330 хил. лв. задължения" към "Атомстройекспорт". Сумата е от ежедневната лихва за забавяне на плащането на изработеното оборудване на руснаците, която вече се начислява от деня на решението на арбитража – 16 юни.

БСП настоява за консултации между управляващи и опозиция, за да се търси изход от ситуацията. Искаме да подадем ръка на правителството, да сме част от това решение, посочи Ерменков.

Обявеното от Борисов намерение е след като се разработят вариантите за оборудването за АЕЦ "Белене", те да бъдат обсъдени в парламента с всички политически сили, за да се вземе общо решение.

Против възраждането на проекта "Белене" обаче се обявиха по-късно в сряда председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт и него съпредседател Валери Симеонов и депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок.

Пагубен проект с много щети

Симеонов обяви, че проектът за АЕЦ "Белене" е пагубен за България, понесени са много големи щети и възобновяването му няма да донесе никакви ползи. Не мога да приема подновените авантюри на групата около Георги Първанов, но и тези на сегашните управляващи, които започват да намекват, че едва ли не може да се изгради такъв проект, отбеляза Симеонов.

Вместо възраждане на "Белене", сега е моментът за търсене на отговорност за похарчените досега средства по проекта, каза от своя страна Мартин Димитров. Тъкмо след като бяха положени сериозни усилия за стабилизиране на българската енергетика и НЕК за първи път е на плюс, се заговори за възраждане на проекта "Белене", което може да съсипе всичко, да обезсмисли огромните усилия за намаляване и оптимизиране на разходите, заяви още той. Според него цената на проекта от около 20 млрд. лв., би поставила пред изпитание не само българската енергетика, но и стабилността в държавата въобще. Нека ГЕРБ да знаят, че ако тръгнат да правят АЕЦ "Белене", това е икономическо и политическо самоубийство, посочи Мартин Димитров.

И той, и Симеонов акцентираха, че площадката на АЕЦ "Козлодуй" е по-добра за развитие на ядрената ни енергетика чрез удължавана на живота на V и VІ блок и евентуален бъдещ реактор.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

36 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Мони_deactivated_1480055728
  #36

  „Росатом " рискува да попадне в западните санкции
  "Росатом", активно работи в САЩ и Европа но за първи път обяви наличието на бизнес-интереси в Крим.
  Припомнете си, че от края на 2014 г. проекти на кримските енергийни попадат под санкциите на САЩ и ЕС, обаче до този момент"Росатом" успя да избегне западните санкции.
  Сега, обаче, адвокатите казват, че задържавната корпорация рисковете са станали по-сериозни. Фактът, че доставките на оборудване за полуострова може да се доведат "Росатом" да

 2. Арабаджиев
  #35

  А бе хора - какви проекти, каква приватизация, какви атомни реактори - за България говорим, все пак; едно е ясно - от всички т. нар. варианти ще се случи най-неизгодният - хем ще плащаме, хем нищо няма да се строи - и това, ако не е талант!

 3. последните 27 години наблюдаваме едиснтвено-приватизация на корупцията или корупция на приватизацията. И неизгодни договори. ВЕИ-та, белене, дългосрочни договори за изкупуване от офшорки, продажба на монополни активи срещу обещание за гарантирана доходност и много пари под масата... Демокрацията е разсипия, безнаказаност, и МЕГА грабеж! Не един, не 2, стотици и хиляди! Не е само Белене, нито само ВЕИ-тата... всичко! Това е идеята на този строй!И парите от корупцийка-минават през САЩ банки, за да стигнат до фошорките! Пари от руска корупция, минават НЕобезпокоявано през американски банки, преди да стигнат офшорките!

 4. [email protected]
  #33
 5. Диана
  #32
 6. Знайко
  #31

  Треска ги тресе "другарите". "Пахан"-ът от Кремъл явно им е дал ултиматум: или правете нещо по въпроса, или връщайте дебелите комисионни. В противен случай ще почнат да намират трупове - всеки ден по един.

 7. Entdecken
  #30

  Болшевишки махмуллушки бълнувания - нали изгониха REWE - друг нормален инвеститор няма да посмее да припари до руска атомна ръжда у нас. Предвиждали голяма консумация след 30 години ! А до тогава ще плащаме по-скъп ток от ненатоварени руски боклуци, само за да им плащане, за да се въоръжават срещу нас и цяла Европа.

 8. Мъка sdg мъкаaa, прегледай си опорните точки и за домашно до утре: 1.Дай примери какво е направил Костов за България и какво е откраднал. 2.Дай примери какво е направил за 5 стотинки селският тарикат за България Можеш да използваш не само Google, ако искаш използвай цялата мрежа и всички търсачки, за които си чувал. Питай който желаеш... Лека нощ ;-)

 9. Коментарът е изтрит в 22:45 на 13 юли 2016 от автора.
  #28
 10. Коментарът е изтрит в 22:40 на 13 юли 2016 от автора.
  #27

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.