ГЕРБ залага на обигран кадър за шеф на НЗОК

Управляващите предлагат директора на болница "Иван Рилски" д-р Дечо Дечев, но засега не мотивират избора си

Дечо Дечев, сн. БГНЕС

След поредица неуспешни кадрови решения, управляващата партия ГЕРБ заложи на кандидат с дълъг и разнообразен опит по върховете на здравната система за шеф на здравната каса. Директорът на университетската болница “Свети Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев е единственият кандидат за поста и е предложен от управляващата коалиция, стана ясно в понеделник вечерта, когато изтече срокът за внасянето на кандидатури в деловодството на Народното събрание.

Засега управляващата партия не е мотивирала защо е избрала именно Дечев за свой кандидат.

Председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова не беше открита за коментар, а депутатът Лъчезар Иванов заяви пред Mediapool, че няма да мотивира решението, което било взето заедно с коалиционните партньори от Обединените патриоти.

“Това е решение на партия ГЕРБ, взето с коалиционните ни партньори. На този етап няма да давам интервюта и освен това не съм човекът, който трябва да дава интервюта. След като го изберем, тогава вече може да коментираме. Сега само е внесена една кандидатура, това нищо не означава“, каза Иванов.

В момента Дечев оглавява университетската болница “Свети Иван Рилски“, след като беше възстановен на поста от служебния здравен министър Илко Семерджиев в началото на миналата година. Преди това Дечев беше уволнен от Петър Москов заради противоречия между двамата за определени здравни политики и твърдения от страна на министерството за открити нарушения в болницата.

Дечев критикуваше Москов заради планираното от него обединение на няколко столични болници под обща административна шапка, системата за чекиране с пръстови отпечатъци в лечебните заведения, а в последствие и заради бартера на ваксини с Турция, заради който бившият здравен министър е подсъдим в момента. Дечев направи поредица от крайни изказвания пред медиите заради бартера, сред които, че една от ваксините е 2000% по-токсична от допустимото, както и че турските ваксини са “втори “Чернобил“.

През годините Дечев е заемал различни ръководни постове в здравната система и фармацевтични фирми.

През деветдесетте години на миналия век е бил търговски представител на различни фармацевтични компании. От 1995 г. до 1997 г. е оглавявал лекарствения отдел на здравното министерство, а през 2001-2002 лекарствената дирекция на здравната каса.

Между двете позиции е заемал ръководни постове в “Балканфарма“ и “Софарма“, в последствие при тройната коалиция е бил член на Управителния съвет на НЗОК от квотата на ДПС.

До избора на нов управител на НЗОК се стигна, след като предишният управител проф. Камен Плочев бе предсрочно освободен заради невъзможност да изпълнява служебните си задължения повече от три месеца. Той се задържа на поста по-малко от година, от които четири месеца прекара в болничен, в който излезе след скандал със здравния министър Кирил Ананиев заради дълговете към чуждите здравноосигурителни фондове.

През февруари Ананиев му поиска оставката заради това, че зад гърба му е поискал актуализация на бюджета на институцията и директно е пратил писмо до Народното събрание, без да спази процедурите.

В крайна сметка скандалът беше туширан с оттеглянето на Плочев в болничен, а здравната каса реши, че ще се разплаща с чуждите фондове в рамките на вече одобрения бюджет.  

Споделяне

Още по темата

Още от България