ГЕРБ замразява минималната работна заплата на 340 лв.

Минималната работна заплата ще остане 340 лева и догодина, заяви пред журналисти председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. По думите ѝ е възможен и компромисен вариант с минимално повишение до 360 или 370 лв.

"Не виждам предложения за промяна и разчетите се правят на тази минимална работна заплата", каза още Менда Стоянова. Според нея административното определяне на размера на минимална заплата е грешна политика и вмешателство на държавата в бизнеса. Държавата може да определя социални плащания, допълнителни бонуси, когато иска да стимулира една или друга политика, но не и по административен ред да определя размер на заплата, каза тя.

Съгласно средносрочната бюджетна прогноза, която все още не е променяна от правителството на Бойко Борисов, минималната работна заплата за 2015 г. трябва да бъде 380 лв., а през 2016 г. - 420 лв.

Неотдавна КНСБ поиска дори вдигане на минималната заплата с по-голяма стъпка и от началото на 2015 г. тя да стане 400 лв. Синдикатът се обяви за "за нова политика по доходите", която да включва механизъм за ежегодно повишаване на минималната и на средната работна заплата, нова философия и на заплащане в бюджетните сектори и държавната администрация и мерки за повишаване на доходите за най-уязвимите - пенсионери, социално слаби, безработни и хора с увреждания.

В декларацията се изразява очакване за гарантиране на среден годишен растеж на средната заплата с 10 на сто до 2018 г. Дотогава пък минималната заплата трябва да достигне 50% от средната.

Вицепремиерът и министър на труда Ивайло Калфин също заяви, че раздвижването на икономиката минава през повишаване на доходите на хората. Той обаче се обяви за въвеждане на минимална почасова ставка, която е по-висока от минималната работна заплата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес