ГЕРБ запазва рейтинга си въпреки готвения вот на недоверие

Въпреки готвения от опозицията вот на недоверие към управляващите, ГЕРБ запазва и дори леко увеличава подкрепата си. Ако парламентарните избори се провеждат сега, партията на Бойко Борисов ще получи подкрепа от 32.3% (през юли процентът е бил 31.8). Това сочи последното изследване на МБМД, оповестено в четвъртък. Проучването е направено в периода 28 август – 02 септември тази година и в него са участвали 1215 души.

Втората по доверие партия след ГЕРБ е БСП с подкрепа 10.4%, при която обаче се наблюдава спад в сравнение с юли – тогава тя е получила 12 процента. Следват ДПС, което получава 5.1 на сто от доверието на избирателите, и "Атака“ - с 1.9%.

Относително постоянен се запазва и процентът на заявилите, че ще участват в избори, ако те се провеждат в момента. 46.9 на сто са отговорили, че ще пуснат бюлетина, а 20.6 са отговорили отрицателно.

Проучването сочи повишаване с 3 процента на доверието към правителството на ГЕРБ спрямо юли. 39.7 на сто от анкетираните казват, че имат доверие към кабинета, а през юли те са били 36.2%. 51.6 обаче декларират, че по-скоро му нямат доверие (процентът на недоверие през юли е 56.5 ).

От политиците вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов запазва висок рейтинг (55.9%) и отново надминава премиера Бойко Борисов, който получава 52.4 процента доверие.

За сравнение президентът Георги Първанов получава одобрение само на една трета от анкетираните (36.1%), като неодобрението срещу него е на 53.2% (през юли той е получил 57.5%).

Висок обаче е и процентът на недоверие към ключови министри — вицепремиерът и финансов министър не е подкрепян от 59.1 процента от интервюираните, а доверието към него е 12.3%. Здравният министър Анна-Мария Борисова не е одобрявана от 65.4% от анкетираните.

Данните показват още, че дори един от най-критикуваните министри в правителството - Божидар Димитров - е с 27% одобрение и така остава далеч по-напред в сравнение с представители на опозицията.

Двамата опозиционни лидери — Сергей Станишев (БСП) и Ахмед Доган (ДПС) - също не срещат подкрепа. На Станишев доверие дават 12.5 процента, а недоверие — 75.2%. На Доган доверие нямат 83.7 процента от участниците в изследването, като доверието към него е 7.2 процента.

Лидерът на "Атака Волен Сидеров получава 9% подкрепа срещу 78.7% недоверие. 80.3 процента от анкетираните по-скоро нямат доверие на председателят на ДСБ Иван Костов, а 8.9 му гласуват доверие.

Според данните институциите в страната с най-висок рейтинг са полицията с 41.6 процента и църквата с 48% доверие.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?