ГЕРБ започва процедура за отстраняване на президента

По решение на управляващата партия ГЕРБ парламентът стартира процедура за предсрочно отстраняване на президента Георги Първанов заради нарушение на конституцията, според която "никой не може да бъде следен, записван и подслушван без негово съгласие". Това съобщи в сряда председателят на Народното събрание Цецка Цачева (ГЕРБ), като уточни, че започва събирането на 61 депутатски подписа за внасяне на искането на Конституционния съд (КС).

Тази мярка, която се прилага изключително рядко по света и е прецедент за България, се предприема в отговор на публикуваната от президента стенограма от разговора му с вицепремиера Симеон Дянков на 5 март. Дянков поиска срещата, за се опита да изглади "недоразумението" с участието си в телевизионно шоу, където става дума за "младия милиардер" Първанов.

Цецка Цачева заяви, че решението да се започна процедура по импийчмънт на президента е взето на заседанието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ предната вечер.

В сряда следобед ПГ на ГЕРБ започва да пише мотивите за импийчмънта, каза Цачева, като не уточни кога ще бъде готово и внесено проекторешението, за което според нея са нужни 61 подписа.

По-късно от ръководството на ГЕРБ коментираха пред Mediapool, че няма да бързат с мотивите, като най-вероятно ще изчакат поне до петък, когато президентът Първанов ще даде пресконференция по случая. Така процедурата се отлага за следващата седмица, но от ГЕРБ не пожелаха да коментират възможен ли е компромис. Преди четири месеца, когато Борисов заплашваше президента с импийчмънт, всичко се сведе до искане на извинение и макар че такова не прозвуча публично, двамата обявиха примирие и затопляне на отношенията. 

“След като от снощи има политическо решение на ръководството на ГЕРБ, ние препоръчваме на народните представители да се започне предвидената по конституция процедура за предсрочно прекратяване на пълномощията на президента“, заяви Цачева.

Тя посочи, че обявеното по-рано намерение на ГЕРБ за създаване на анкетна комисия по въпроса се отменя, тъй като липсват необходимите конституционни или законови норми за нейната работа.

В становището, прието от ръководството на ГЕРБ, се посочва, че срещата на Първанов с Дянков е записана без знанието на министъра и отново, без той да бъде информиран, стенограмата от разговора е била предоставена на медиите по едностранното решение на президентската институция.

Поведението на Първанов е изключително лош знак и показва, че установените от конституцията права могат да бъдат нарушавани дори от държавния глава. "Този прецедент е белег за недопустим политически морал и се нуждае от ясна политическа реакция", се казва в становището.

Президентът да публикува всичките си разговори от последните години

Обясненията на президентството, че записът на официалните срещи е установена практика, провокират допълнителни въпроси, смятат ГЕРБ. Сред тях е дали президентството би разпространило всички записи и стенограми на разговорите от последните години, каква е съдбата на записите, наясно ли са участниците в разговорите, че са записвани, ако това е практика.

ГЕРБ настоява за публикуване на стенограмите от разговорите на Първанов с представители на бизнеса, на политически партии, на официалните посещения и консултациите за съставяне на правителствата от 2001, 2005 и 2009 година.

"Ако не бъде направено, ГЕРБ ще тълкува това като безспорно доказателство, че публикуването на стенограмата от разговора със Симеон Дянков е за да го дискредитира и предостави възможност на президента да разпространи критики срещу правителството и политически послания към българската общественост. Такъв род политическо действие е в разрез с правомощията на държавния глава, призван да изразява единството на нацията", се посочва в декларация на партия ГЕРБ.

От Синята коалиция и "Атака" вече настояха за импийчмънт на държавния глава и в сряда обявиха, че подкрепят процедурата. БСП и ДПС обаче са твърдо убедени, че няма основания за такава санкция.

Независими експерти като адвокат Александър Кашъмов от ПДИ вече изразиха мнение, че публикуването на стенограмата не е кой знае какво нарушение на конституцията, тъй като е нормално публичните личности да бъдат записвани. Кашъмов обаче изтъкна, че има правен въпрос дали са достъпни стенограмите от срещите на президента и при президента.

Нарушена е конституцията, накърнено е достойнството на Дянков

Лидерът на ДСБ Иван Костов каза, че президентът драстично нарушава чл. 32, ал. 2 от основния закон, в който е казано, че никой не може да бъде записван или подлаган на други подобни действия без неговото знание."Член 6 от конституцията постановява, че всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви привилегии, основани на лично и обществено положение, тоест който и да е, където и да се намира, не е привилегирован да нарушава конституцията", обясни Костов пред репортери.

Бившият министър-председател твърди още, че в закона не е предвиден случай, при който държавният глава да има право да записва разговори, независимо, че това е установена практика.

"Затова ДСБ иска да се уреди коя институция кога има право да води протокол, за да не се оставя това на волята на хора, които искат да злоупотребят с положението си. Нарушено е личното достойнство на вицепремиера Дянков", каза още той.

"Всеки има право на защита срещу такива посегателства. Единствената защита, която може да получи Симеон Дянков, е в избралото го НС през един дебат", допълни той. Според Костов освен, че чрез дебата в пленарна зала ще бъде защитено достойнството на Дянков, ще се види, че и е нарушена конституцията, както и ще се види, че никой не е над закона, дори и президентът.

Целта е да се отклони общественото внимание

Бившият премиер и настоящ лидер на БСП Сергей Станишев обаче заяви, че целта на започнатия от ГЕРБ импийчмънт е да се "отклони общественото внимание" от важните за страната въпроси - като задълбочаващата се икономическа криза, както и тръгналото социално напрежение. "Това е целенасочена политика на правителството", смята Станишев.

"Постоянно се генерира напрежение, ченгеджийница, постоянни активни мерки и мероприятия", допълни той.

Според него и вицепремиерът Дянков също имал своя принос в нагнетяването на напрежението. "Сега генерират и политическа криза в страната. Отгоре на всичко говорят и за предсрочни избори", допълни той.

Той припомни и публикуваните от сегашното правителство стенограми от заседанията на Министерския съвет по негово време. "Някой да е попитал предишния министър-председател дали е съгласен да се публикуват стенограмите от заседанията на правителството", попита риторично бившият премиер.

Президентът трудно ще бъде отстранен

"Има нарушение на конституцията, но то не е в такава степен, че да има импийчмънт на президента", коментира по-рано пред БНТ бившият конституционен съдия  проф. Александър Джеров.

Той добави, че президентът трудно ще бъде отстранен, защото процедурата е да има предложение от 160 народни представители до КС, който трябва да реши казуса. В такъв случай решаващи ще бъдат гласовете на деветте независими депутати от РЗС, които в момента са в опозиция на ГЕРБ.

Други експерти по-рано изтъкнаха и това, че КС е доминиран от представители на президента и БСП, което няма как да доведе до обективна преценка на казуса.

Според Джеров нарушението не е, че е имало запис, което винаги става при държавния глава, а че е разпространен. Мнението му е, че за разпространяването трябва да има съгласие, защото тук има личен елемент в личен спор.

По думите на проф. Любен Корнезов от левицата обаче няма нарушение на конституцията, защото това са публични личности.

Според него президентът може да бъде отстранен само по две причини – държавна измяна или нарушение на конституцията, каквото тук няма, категоричен е той.

"Това с анкетната комисия никъде го няма – трябва предложение от съответния брой народни представители и КС решава казуса", добави  юристът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?