Пак трусове в администрацията на морския град

ГЕРБ завзе цялата власт във Варна като сложи свой човек за и.д. кмет

Димитър Николов

След февруарските вълнения, които изгониха дългогодишния варненски кмет Кирил Йорданов, от днес управата на Варна вече е легално изцяло на ГЕРБ.

В понеделник след "преврат" морската столица се сдоби с нов временен кмет - този път човек, верен на ГЕРБ.

Общинският съвет първо смени изпълняващия длъжността кмет доц. Христо Бозов, който по времето на Йорданов бе негов заместник, и избра на негово място арх. Димитър Николов. Той също е бил заместник на Йорданов и е отговарял за усвояването на европейските средства.

Смяната на Бозов бе с мотива, че не се справял със задълженията си и не изпълнявал обещанията си. Тя бе извършена изцяло с гласовете на ГЕРБ в Общинския съвет, който в него има мнозинство и председател.

Гласуването за освобождаването на доц. Бозов се е провело три пъти, за да може да се съберат достатъчният брой гласове - 26. Опозицията не е подкрепила решението. Избирането на арх. Николов е станало по-леко и е минало с 29 гласа.

Искането за махането на досегашния и.д. кмет не е било достатъчно мотивирано, а лидерът на местната организация на ГЕРБ и председател на ОбС Иван Портних е запазил мълчание, твърдят присъствали на заседанието.

Според досегашния временен кмет смяната му в навечерието на изборите е знаково - градът да не е стабилен, когато варненци отидат до урните.

"Някой от вас май не могат да ме гледат в очите. Като изключим 3-4 човека, знам, че останалите общински съветници са се подписали под декларацията за оставката ми като част от партийната дисциплина”, обърна се към общинарите от ГЕРБ бившият временен кмет на Варна.

Доц. Бозов обясни също, че до момента е искал само да заздрави обществения ред на Варна и да продължи проектите за развитието на града. "Бях обещал, да не се кандидатирам за кмет, но сега вие ме карате да го направя", каза още той.

"Може би има няколко причини, които да доведат до смяната ми", коментира по-късно пред Mediapool вече бившият и.д. кмет. "Първата е, че публикувах на сайта на общината всичките договори от проведените обществени поръчки, включително пътните ремонти, пътната поддръжка и сметосъбирането и сметоизвозването. Втората е, че спрях строителството в Морската градина, а третата е, че наредих одит в общинското предприятие "Инвестиционна политика".

Той обясни, че преди това никой от общинските съветници, които са поискали смяната му, не са изразявали своето недоволство от начина, по който си върши работата, нито са говорили с него за намеренията си. Бозов предположи, че подписката е била събрана светкавично, най-вероятно на Цветница.

"Много е странно да се сменя кмет и да се прави сесия на общинския съвет две седмици преди изборите. Назначен беше човек, който и да не е член политическа партия, то със сигурност е пристрастен. Може и да съм засегнал някакви интереси, защото те (общинските съветници) нямаха повод да кажат, че не си върша работа. Гражданите ме подкрепят. Осигурих спокойствието в града, направих администрацията по-прозрачна", коментира още доц. Бозов.

Арх. Димитър Николов бе избран с 29 гласа. Той декларира, че не е политически безпристрастен и не изключи вероятността също да бъде сменен след известно време. Николов посочи още, че има нужда от промени в администрацията, но не посочи конкретни имена.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?