ГЕРБ: Злоупотребите в енергетиката са за стотици милиони

ГЕРБ: Злоупотребите в енергетиката са за стотици милиони

Злоупотребите в енергетиката са за стотици милиони левове, каза в понеделник пред БНР евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев, заявявайки, че в "Мини Марица Изток“ става дума за "десетки, дори стотици милиони", а други "стотици милиони" са потънали в разрушаването на старото оборудване на площадката на бъдещата АЕЦ “Белене“.

Ден по-рано от “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ), който е собственик на мините и на Националната електрическа компания (НЕК), която управлява проекта за втора атомна централа, съобщиха за уволнени директори на въгледобивното дружество и за назначен финансов одит на НЕК.

По думите на Уручев прокуратурата трябва да се занимае с изразходваните от НЕК средства за строежа на АЕЦ “Белене“. От ГЕРБ твърдят, че държавата е похарчила с над 500 млн. лв. повече за разчистване на площадката край Белене, докато за целта били достатъчни 250 млн. лв.

Уручев посочи, че кредитът от 250 млн. евро, отпуснат от "БНП-Париба" за подготвителните работи, “потъна в земята, и никой не разбра за какво бяха изхарчени парите“.

Ръководството на НЕК неведнъж е отказвало отговор на журналистически въпроси за какво и как се изразходват предоставените им средства за ядрения проект, оправдавайки се с търговска тайна, в понеделник ръководителят на координиращото звено за реализацията на АЕЦ “Белене“ Иван Атанасов съобщи пред Mediapool, че досега общо за проекта са изхарчени около 600 млн. лв.

От тези пари обаче едва около 100-105 млн. лв. са отишли за разчистването на площадката, уточни той. Договорът с руската “Атомстройекспорт“ (АСЕ) за разрушителните работи е за 109 млн. евро. От тях към НЕК са фактурирани 82 млн. евро, но са платени само около 65-70 процента от исканата сума, сочат данните към юни, каза Атанасов. Работата по площадката трябва да продължи 15 месеца, но очакванията са да приключи предсрочно през август.

“Предвидените пари за разчистването на площадката от старото оборудване даже са по-малки от обявените от ГЕРБ 250 млн. лв. Не знам откъде са им данните, но някой ги е подвел“, заяви Атанасов. По думите му освен това плащането на въпросните 105 млн. лв. станало с парите от продадения на АСЕ реактор, доставен преди 20 години от чешката “Шкода“

Контрактът за разработката на техническия проект на бъдещата централа с АСЕ е за 193 млн. евро, който към момента е най-големият като сума договор, посочи шефът на работната група. От тази сума били платени само 80 на сто или около 154 млн. евро (под 308 млн. лв.), защото проектът още чака одобрение от Агенцията за ядрено регулиране и получаване на разрешително за строеж на самите реактори.

Други около 90 млн. евро (близо 180 млн. лв.) са платени авансово по направените в края на 2008 г. дългосрочни поръчки на оборудването на бъдещата централа, каза още Атанасов пред Mediapool.

Извършвани са и плащания към консултантите на проекта – инженеринговия “Уорли Парсънс“ и финансовия “Делойт“, както и по погасяването именно на кредита към "БНП-Париба", който е краткосрочен, допълни шефът на координиращото звено на проекта.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който е принципал на БЕХ, също отхвърли обвиненията за източване на пари през АЕЦ “Белене“. Той заяви от Турция, където е за подписването на проекта “Набуко“, че “това просто са измислици, тъй като разходите по разрушаването са с пъти по-малко от това, което е цитирано“.

Димитров заподозря целенасочена атака срещу министерството и се закани като се върне в България, да реагира.

Относно уволненията в единствените държавни мини - “Марица Изток“, и откритите там злоупотреби, председателят на борда на БЕХ Борис Пеков уточни пред БНР в понеделник, че при избирателно проверени около 30 договора на мините за над 10 млн. лв. се установило, че са рискови за злоупотреби. Сумите може да се окажат и по-големи при “по-задълбочена проверка от по-специализираните органи“, добави той.

“Трябват още проверки в мините, но и това е достатъчно за да започнат работа от прокуратурата“, коментира Уручев.

По думите му злоупотребите са станали чрез механизма с подготовката на обществени поръчки. Много от схемите повтаряли използваните за източването на “Топлофикация-София“ похвати по времето на осъдения на 14 г. затвор шеф на дружеството Валентин Димитров, но наглостта тук е дори още по-голяма, каза още представителят на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?