Седмица преди местния вот:

Гербери се хванаха за гушите в Кюстендил

Седмица преди частичните избори в Кюстендил за общински съветници членовете на ГЕРБ в местната структура се хванаха буквално за гушите. Водачът на кметската листа Виктор Янев, прясно изключен от ГЕРБ, обвини доскорошните си съпартийци в покровителстване на мафията. От ГЕРБ побързаха да отговорят, че Янев се заиграва с кмета Петър Паунов (независим, избран с подкрепата на десните партии) в опит да бъде припознат като човека на управляващите в Кюстендил, което нямало как да се случи.

Предизборните страсти се разгорещиха след нарочна пресконференция в сряда на кандидати за общински съветници от коалиция “Кюстендил” (кметската коалиция), дадена часове преди планирано посещение на вътрешния министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. Неговият предизборен рейд мина през недостроена църква в село Ябълково, ромската махала в Кюстендил и приключи на стадиона, където гледа футболната среща между местния “Велбъдж” и “Пирин” (Благоевград).

Кметските избори през октомври бяха спечелени още на първи тур от Петър Паунов, за който това е втори мандат. Той беше подкрепен от широка дясна коалиция под името “Кюстендил”. Тя взе и най-много места в общинския съвет – 13, докато ГЕРБ успяха да вкарат само 9 съветника. Един от тях беше и Виктор Янев, който впоследствие стана зам.-кмет по социалната дейност. Изборите за съветници обаче бяха касирани през януари от съда заради нарушения.

В най-новата българска история Кюстендил се прочу освен с черешите и проблемите с прибирането на реколтата с основателите на силовата групировка ВИС – братята Васил и Георги Илиеви, които бяха убити преди години. Въпреки че градът е един от най-чистите в България и няма проблем с бездомни кучета, хиляди кюстендилци го напуснаха заради липса на работа.

Водачът на листата на ГЕРБ бил защитник на престъпници

“Днес ние трябва да изразим категоричната си гражданска позиция за това, което се случва в Кюстендил. За това, че понякога нещата се приказват по кафенета, площади, улици, но в никакъв случай те не стават достояние до гражданите. Ние поставяме въпрос, които дълбоко вълнуват не само Кюстендил, но и държавата като цяло. Преди време самият министър на вътрешните работи, а и министър-председателят казаха “кой хваща и кой ги пуска”. Дали най-големите врагове на МВР не са наредени в листата на ГЕРБ”, попита на пресконференцията доскорошния гербер Янев, водач на коалиция “Кюстендил”.

Водач на листата на ГЕРБ пък е Вася Пешева, която е съпруга на районния прокурор на Кюстендил Владимир Шейтанов. Именно Пешева стана причина за освобождаването на издирвания преди години във Франция Славчо Игов от известния в Кюстендил клан на Гольовците. Пешева беше адвокат на Игов, но се отказа от защитата му в деня, когато вървяха протестите на защитниците заради неплатени възнаграждения на служебните адвокати. Така съдът не успя да назначи съдебен защитник на Игов и беше принуден да го пусне след 72-часовото му задържане с прокурорска заповед. За случаят беше сезиран Висшият адвокатски съвет, разказаха хората на кмета.

“Питаме дали едно семейство от Кюстендил не иска да слага домашен ред в общината”, каза язвително Виктор Янев.

Пешева обясни, че действително е била адвокат на Игов. “Имам право на труд и работата ми е да защитавам”, каза Пешева. Тя посочи, че Висшия адвокатски съвет е отказал да образува дело срещу нея поради липса на нарушение и дори я е похвалил, че е постъпила правилно, защото в противен случай е щяло да престъпи закона.

Пешева контратакува хората на кмета Паунов, като заяви пред Mediapool, че негови общински съветници "са разпивали заедно с един от клана Гольовците". След като снимката излязла в пресата, сега Емилиян Ангелов, бивш общински съветник, вече не е в кметската листа, обясни Пешева.

На пресконференцията на коалицията "Кюстендил" беше припомнен и случаят с т. нар.”Люлинска бригада”, членовете на която бяха задържани при неуспешния им обир на банка в Кюстендил преди две години. С извършителите районната прокуратура, ръководена от Шейтанов, подписа споразумение и така престъпниците бяха наказани със 7 месеца лишаване от свобода, колкото беше времето, прекарано в ареста им.

“Питам дали Шейтанов може публично да заяви отношенията си с адвоката на “Люлинската бригада” и нека публично покаже разпечатките от своя телефон”, призова Таня Атанасова от кметската листа.

“Благодарение на мъжа ми това дело приключи с осъдителни присъди”, отби удара Вася Пешева.

Как така първият в листата на ГЕРБ е адвокат на хора, заловени с голямо количество наркотици, попита доц. Тодор Кузмов, също от кметската листа за общински съветници. “Не може министърът на вътрешните работи да пледира за борба с наркотиците, да пазим децата, а в същото време първият човек в листата на ГЕРБ да защитава хората, свързани с наркотици. Тук трябва да се обърне внимание и на конфликта на интереси. Не може единият да обвинява, а другият да защитава”, каза доц. Кузманов по адрес на районния прокурор Шейтанов и на жена му адвокат Пешева.

Друг кандидат за съветник от кметската листа Васил Иванов заяви, че е отправил питане към главния прокурор относно неправомерни действия на районната прокуратура спрямо кмета Петър Паунов. Става въпрос за подаден сигнал от съветници от ГЕРБ срещу кмета за злоупотреби за над 3 млн. лева. Според Иванов след като е установила, че няма злоупотреби, районната прокуратура е трябвало да прекрати преписката и да я изпрати по компетентност на окръжната, но не го е направила. “Питам главния прокурор случайни ли са тези действия на районната прокуратура”, каза Васил Иванов.

В листата на ГЕРБ има и още една съпруга на прокурор. Това е Михаела Крумова, чийто съпруг Крумчо Крумов е прокурор в районната прокуратура на Кюстендил.

Кметът се заиграва с ГЕРБ, но номерът му няма да мине

Чрез Виктор Янев кметът Петър Паунов иска да бъде припознат от ГЕРБ, но това няма как да се случи, даде обяснение на обвиненията адвокат Вася Пешева, водач на листата на ГЕРБ.

Според нея тезата, която развивал Паунов, е, че ГЕРБ не стои зад местното ръководство. Сега пък след посещението на вътрешния министър изтъквал, че листата на ГЕРБ може да има подкрепата на Цветан Цветанов, но няма тази на Бойко Борисов. Опитът за разкол от страна на кмета в местната партийна организация обаче нямало да мине, защото търсел под “вола теле”, а това нямало как да се случи, каза Пешева.

Тя уточни, че след заиграването на Виктор Янев с кмета Паунов той е бил изключен от редиците на ГЕРБ с решение на изпълнителната комисия на партията. Това е станало преди няколко месеца. Преди дни обаче Янев заяви публично, че не знае да е изключван от ГЕРБ.

Вътрешният министър Цветан Цветанов пристигна няколко часа след острите критики към местната структура. Той посети първо недостроения храм в село Ябълково, който е на два километра от града. Цветанов обеща 60 хил. лв. от държавата и от Софийската митрополия за дострояването на черквата.

След това се отправи към ромската махала в Кюстендил. След срещата и раздумката с ромите Цветанов имаше работна среща с общинското ръководство на ГЕРБ, а след това гледа и футболна среща.

Кметът Петър Паунов е първият, който изнесе избирателните секции извън ромската махала за да се спре купуването на гласове от местните ромски лидери за определени политически партии.

Споделяне

Още по темата

Още от България