Герджиков готви план за влизане в "най-интимния кръг" на ЕС

Бъдещето е "Съединени европейски щати“, смята служебният премиер

Огнян Герджиков, сн. БГНЕС
България трябва да даде ясен знак, че иска да влезе в предверието на еврозоната - ИЕРЕМ 2 и да има план за влизане в този най-интимен кръг на ЕС, призова служебният премиер Огнян Герджиков.
 
"Затова е необходима политическа воля, допълни той. 
 
По-рано служебният премиер обясни, че не смята за реалистично до края на мандата му България да подаде молба за така наречената "чакалня" на еврозоната, но се е заел с подготовката на процедурата.
 
В четвъртък Герджиков за пореден път обяви, че има намерение, ако след изборите не бъде излъчено редовно правителство, да номинира български еврокомисар.
 
България трябва да се реформира заедно с ЕС
 
Той коментира, че България трябва да участва активно в дебата около предложените от председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер пет концепции за развитие на Европа след Брекзит.
 
"ЕС е многопластов, затова и отговорът на въпроса каква Европа искаме не може да бъде даден изведнъж и наведнъж. България трябва да участва в анализа на предложените сценарии със своя критичен прочит какво печелим и какво губим от всеки модел", добави Герджиков по време на публична дискусия.
 
Според него българското председателство ще бъде времето, в което всички дискусии, идеи и проекти по Бялата книга ще търсят общо европейско решение.
 
"Искам Бялата книга да се разглежда не само като път за реформа на ЕС, но и като път за реформа на България", коментира премиерът и призова парламентарните сили да сключат пакт да не променят екипите за подготовка на българското председателство.
 
България вече се противопостави на предложението за "Европа на много скорости" и се обяви за запазване на кохезионната политика. Герджиков от своя страна защити визията си за федерация.
 
Премиерът посочи, че си представя бъдещето на Европа като "Съединени европейски щати" и допълни, че целта трябва да е обединена Европа, но обединена в многообразието.
 
Евроскептиците са обречени на гибел
 
"Когато говорим за ядро и периферия, това е разговор не за география, не борба за печалба, това е разговор за собствените ни амбиции, за готовността да ускорим развитието си, за отговорността ни към българските граждани, които неизменно заявяват подкрепа за европейското ни членство", посочи Герджиков. 
 
По думите му всеки политик, който дръзва да говори срещу европейското обединение, е обречен на политическа гибел.
 
"Финансово стабилни творци"
 
Огнян Герджиков отбеляза, че, погледнато географски, сме в периферията на ЕС, но заемаме възлово място.
 
"Ние сме средно голяма европейска страна, със стабилни финанси и напредваща икономика, с прекрасни възможности за инвестиции, природата е великолепна, хората са будни и творчески настроени", посочи той.
 
Служебният премиер направи исторически паралел и каза, че спиралата на човешкото развитие бележи парадоксална повтаряемост. През 2017 г. Европа е заплашена от миграционна вълна, а 1300 години по-рано, през 717 г. хан Тервел побеждава арабските нашественици, като по този начин спасява Византия, Европа и собствената си млада държава. Хан Тервел по онова време изгражда първите гранични войски на европейския континент, които да го бранят от нежелани пришълци.
 
Преди 1300 години България не е била член на Шенген, но е опазила Европа, сега също не сме, но сме готови да бъдем, за да охраняваме нашия общ дом Европа, коментира премиерът.
 
ЕС винаги е съществувал на много скорости, посочи още Герджиков и даде пример шенгенското споразумение и еврозоната. Той отбеляза, че Европейският съюз е запазена марка на мира и интеграцията.
 
България притеснена за кохезионната политика
 
Ресорният вицепремиер за организацията на ротационното българско председателство на ЕС Деница Златева от своя страна, коментира, че то е "национална кауза и не бива да го превръщаме в разменна монета между различни политически субекти".
 
Златева посочи, че се надява и ще настоява един от първите документи, които ще приеме следващият парламент, да бъде декларация във връзка с българското председателство на ЕС, с която да се гарантира приемственост. Тя отбеляза, че служебното правителство е запазило екипите, които са работили по неговата подготовка, създадени по време на предишния кабинет.
 
Първоначални анализи на сценариите за развитие на ЕС вече са направени от постоянното ни представителство, каза служебният вицепремиер.
 
Като държава членка, която е заложила и сред приоритетите на председателството си продължаване на социалната и икономическа конвергенция и запазване на кохезионната политика, е притеснително, че в някои от сценариите този наш приоритет никъде не се вижда, коментира тя.
Споделяне

Още по темата

Още от България