Герджиков и Богоев потушиха финансов скандал

След проточилия се повече от две седмици конфликт между председателя на парламента Огнян Герджиков и здравния министър Славчо Богоев, в четвъртък спорът бе разрешен на четириминутна среща в кабинета на Герджиков. Депутати коментираха, че е бил потушен назряващ скандал, свързан с подписан от Богоев договор с австрийска банка за строежа на педиатрична болница в София.

"Случаят е приключен," лаконично обявиха и двете страни след разговора без обаче да стане ясно каква е ябълката на раздора. Герджиков започна атаките си срещу здравния министър преди две седмици с коментар в Дарик радио. Богоев бе посочен от шефа на парламента като един от министрите, които не си вършат работата. От тогава обаче се пази в тайна причината за продължаващите критики, но на няколко пъти Герджиков публично се гневеше, че Богоев не се явява да му даде обясненията, които парламентарният шеф искал. Премиерът Симеон Сакскобургготски коментира единствено, че е нужен повече ред в здравеопазването.

Официалната версия, съобщена на медиите този четвъртък, е че става дума за изискана от страна на Герджиков информация за инвестиционната политика в здравеопазването, която Богоев най-накрая предостави.

Богоев пък изненадващо призна на излизане от срещата, че оценката на шефа на НС, че той не е най-добрия здравен министър е правилна . "Наистина не е лесно да си министър на здравеопазването," оправда се той.

Депутати обаче намекнаха, че острите критики на Герджиков са предизвикани от готвеното споразумение с австрийска банка за изграждане на нова детска педиатрична болница. Мнозинството отхвърли ратифицирането на договора при внасянето му в пленарна зала.

Според депутати от ОДС, има сериозни съмнения за нарушаването на Закона за обществените поръчки от министъра на здравеопазването. Той е подписал договор за 42 милиона евро с чуждестранна фирма без обявяване на тръжна процедура. Банката-кредитор също е избрана без търг или конкурс, както и без да са водени преговори с други банки.

Нарушен бил и законът за устройство на държавния бюджет за 2004 г. в частта му, определяща капиталовите разходи, където не е отразено строителството на нова болница. Сключен е договор за кредитиране и построяване на болницата без съществуващ и одобрен работен проект. От дясната опозиция внесоха вече искане за създаване на анкетна комисия, която да разследва съмнителната сделка.

Споразумението предвижда Банка Австрия Кредитанщалт да предостави на България заем от 36 295 000 евро за изграждане на нова педиатрична университетска болница в София. Заемът е в размер на 85 на сто от стойността на проекта за изграждане на болницата, останалите 15% или 6 405 000 евро ще бъдат осигурени като съфинансиране от българска страна, предвижда законопроектът.

Още по темата
Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?