Герджиков и хората на Филчев опровергават Пардю

Председателят на парламента Огнян Герджиков се възмути от директните критики на американския посланик Джеймс Пардю към недъзите на правосъдната система в България и му отговори в стила на съветския виц "А вие защо биете негрите".

Критиките на посланика бяха отхвърлени и от близките до главния прокурор сдружения, в чиито изявления този път личеше целенасочено придържане към добрия тон и липса на обидни квалификации.

Според Асоциацията на прокурорите в България (АПБ), критиките на посланика "са крайно безчестни" и те не отразяват мнението на САЩ, независимо, че ги изрича нейният представител в България.

В петък посланик Пардю заяви, че прокуратурата не се бори ефективно с организираната престъпност, която доминира цели отрасли на българската икономика. Като външен наблюдател не мога да си затворя очите, че правомощията на прокуратурата често се използват за чисто политически цели, за заплашване на пресата или тези, които разобличават корупцията, каза Джеймс Пардю пред над 1000 съдии и гости на Първата национална конференция на съдиите в България.

"Изненадан съм от това, че един посланик си позволява такива директни изказвания", каза в понеделник пред Би Ти Ви проф. Огнян Герджиков, който е първият високопоставен представител на властта, който коментира думите на Пардю.

Герджиков: Защо в САЩ има смъртно наказание

Според Герджиков подобни изказвания показват, че човек, който ги прави, не е дипломат от кариерата. Бихме могли да запитаме защо законодателството в САЩ предвижда смъртно наказание, нещо от което Европа отдавна се е отказала, допълни той и уточни, че се въздържа от такива изказвания, тъй като уважава правата на всяка държава.

"Трудно мога изцяло да споделя оценките на посланик Пардю. Има проблеми в съдебната система, но ние вече започнахме да ги решаваме", посочи Герджиков.

Според него преминаването на прокуратурата в изпълнителната власт, каквото предлагат Демократи за силна България (ДСБ), не е панацея за проблемите в съдебната система. Ако искаме радикална промяна това може да стане само с Велико Народно събрание, което на настоящия етап е невъзможно, каза още той в понеделник след консултациите с ДСБ по тази тема. Същевременно Герджиков посочи, че въпросът може да се обсъжда след ново питане до Конституционния съд, каквото правосъдният министър вече изготвя.

Прокурорите заподозряха Пардю в "подкрепа спрямо някои политици"

В откритото писмо на председателя на АПБ Росен Димов до посланик Пардю се посочва, че критиките му към прокуратурата са "крайно безчестни".

"Не знам дали това се дължи на лоша информираност или директна подкрепа спрямо някои политици. Знам само, че това не е истина. Знам също така, че това не е мнението на Великата сила Америка", пише Димов.

По-нататък той прехвърля отговорността за проблемите с престъпността към МВР, следствието и съда и се жалва, че "през последните години систематично се прави всичко възможно да се намалят правомощията на прокуратурата и само формално тя да се нарича " Господар на предварителното производство "".

Според АПБ, по всички материали от МВР и следствието, които са постъпили при прокурорите, е взето отношение и те са били решени".

Димов отхвърля и обвиненията, че "няма осъдени представители на организираната престъпност". Той приема критиката, че системата на наказателното правораздаване се нуждае от реформиране, но отхвърля "превръщането на прокуратурата в изкупителна жертва за чужди грехове".

Спартак Дочев: Имаме 24 сигнала срещу Софиянски и 3 срещу Костов

Същевременно шефът на Съюза за борба с корупцията Спартак Дочев, нашумял с изобретяването на репликите "вонящо влечуго" и "миризлив мушморок" по адрес на Брус Джаксън, укори посланик Пардю, че тонът му е "твърде менторски и излиза извън рамките на дипломацията".

Дочев каза, че въпросът за съдебната система и реформата ѝ е важен, но "не бива да се прави в изблик на лоши чувства". Това е въпрос на българската държава, а не на чужди вмешателства, каза още той.

Според прокурор Дочев политическите совалки на лидера на ДСБ Иван Костов, които целят да се провери дали има съгласие за промяна мястото на прокуратурата, са с цел да бъде дестабилизирана прокуратурата. Според него настояванията на Костов за нейното отделяне е свързано с проверките за извършени от него нарушения.

На пресконференция в понеделник Дочев обяви, че оглавяваната от него организация е подала на прокуратурата 24 сигнала за корупция срещу столичния кмет Софиянски.

По тези сигнали има предварителна проверка и е вероятно по тях да му бъдат повдигнати обвинения, допълни Дочев. Към този момент прокуратурата е повдигнала четири обвинения срещу Стефан Софиянски, но нито едно не е за корупция, а за безстопанственост и превишаване на правомощия.

Дочев не пропусна и бившия премиер Иван Костов, посочвайки, че има три сигнала срещу него и съпругата му.

За година и половина, откакто съществува съюзът, организацията е получила 117 сигнала за корупция, от които на 70 не е обърнато внимание, а 47 са предадени на компетентните прокуратури, отчете се Дочев.

Н. Куцкова: Да не се охулва цялата прокуратура, само ръководството

Председателят на Съюза на съдиите Нели Куцкова също заяви, че не ѝ е по сърце стила на посланик Пардю, но не може да не се съгласи с отправените от него по същество критики към прокуратурата. Според нея обаче не трябва да се охулва цялата прокуратура, а само нейното ръководство, което, по думите ѝ, от години подлага на много сериозна преса редовите прокурори.

В интервю за радио Нова Европа Нели Куцкова определи като голям удар за нейното национално достойнство поведението на прокурора Спартак Дочев, който използва безпрецедентни обиди и квалификации към американския лобист Брус Джаксън.

Тя добави, че не може да приеме и тона и на писмото на АПБ до бившия премиер Иван Костов, в което той е окачествен като "клиент" на прокуратурата.

Прокурор Росен Димов ѝ отговори, че е възможно писмото до Костов да не е в най-добрия тон, но такъв бил и тонът и на бившия премиер. Той обясни, че когато прокуратурата прави нещо, което не е угодно на някого, се сипят закани за изваждането ѝ от съдебната власт. За натиска от ръководството на прокуратурата върху редовите прокурори Росен Димов обясни, че съобразно конституцията и закона по-висшестоящ прокурор има правото да разпорежда при определени условия на по-нишестоящия, с цел по-бързо разрешаване на делата и приемане на определена наказателна политика.

Димов обясни, че когато прокуратурата е в съдебната власт, това не означава, че е безконтролна, тъй като има съдебен контрол, както и отчетност пред Висшия съдебен съвет и Народното събрание, главният прокурор се избира с квалифицирано мнозинство от Висшия съдебен съвет, има и мандатност. Ако прокуратурата се лиши от тази независимост и се премести в изпълнителната власт, ще загубят гражданите, защото не може прокуратурата да е в изпълнителната власт и едновременно с това да я обвинява, каза Росен Димов пред РНЕ.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: