Герджиков на "Ечемишка": За 5 дни свършихме повече работа отколкото за 5 години

Борисов: Това граничи с нахалство! Точно когато Герджиков беше във властта, се дадоха пари за този тунел, но не се направи нищо

Герджиков на "Ечемишка": За 5 дни свършихме повече работа отколкото за 5 години

"За пет дни се свърши повече работа, отколкото за пет години", обяви служебният премиер Огнян Герджиков в понеделник при посещението си на тунел "Ечемишка", който бе пуснат отново в експлоатация след смъртния случай там на 5 февруари. Той изказа специални благодарности на служения строителен министър и на строителите, които са обезопасили тунела в кратки срокове, така че магистрала "Хемус" да бъде отново отворена.

Както се очакваше, самооценката на Герджиков раздразни "главния строител" на републиката Бойко Борисов, който коментира пред софийския актив на ГЕРБ, че думите на служебния премиер граничат с нахалство.

"Много мразя някой да ме подпитва по този начин. Точно когато проф. Герджиков беше във властта, искаха да дадат магистрала "Тракия" на концесия, а сега българинът се вози без пари. Точно по времето на Тройната коалиция се дадоха пари за тунел "Ечемишка", но нищо не се направи", заяви Бойко Борисов.

Той попита защо служебният премиер Герджиков не види какъв ремонт се прави в другата тръба на тунела, защо не види магистралите, естакадите.

Борисов възложи на столичните организации да благодарят на всички участвали в строителството.

"Всички булеварди, метро, паркове са направени. От какво недоволстват хората? От това, че не можахме да направим всички хора съпричастни с направеното", посочи той.

Герджиков ще кани строителите в МС да им благодари лично

"Искам специално да благодаря на регионалния министър Попниколов за това, че съумя да организира за изключително кратко време този ремонт - абсолютно необходим и задължителен, тъй като ако не беше направен за това кратко време, много дълго щеше Северна България да бъде практически затворена", заяви Герджиков при откриването на ремонтираната тръба на тунела.

Той ще покани в Министерския съвет всички строители, които са работили денонощно за обезопасяването на тунела, за да им благодари лично.

Преди малко повече от седмица жена загина в тунела заради срутила се греда от осветителната инсталация.

До момента никой не е поел отговорност за инцидента.

Още критични тунели

Има и други тунели в критично състояние, каза служебният министър Спас Попниколов след проверката, направена през изтеклата седмица. Кои са те обаче ще стане ясно в сряда.

"Възложил съм анализ на риска до 15 февруари с предложение за краткосрочни и дългосрочни мерки за обезопасяването им и ползването им при нормални експлоатационни условия", заяви регионалният министър.

Анализът на риска трябва да покаже кои тунели ще бъдат ремонтирани приоритетно, допълни Попниколов.

По думите му тунелите по магистралите по принцип са ново строителство и би трябвало да не са критични.

Ново LED осветление

За да се гарантира безопасността на преминаващите през "Ечемишка", беше демонтирана цялата остаряла осветителна конструкция в тунела. Премахнати са 1625 стари осветителни тела.

Монтирано е аварийно осветление със 108 LED осветителни тела.

Всички дейности са изпълнени съгласно представения в АПИ проект от държавната компания "Автомагистрали". Цената на ремонта е 390 000 лв.

Проектът е съгласуван от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

След смъртния инцидент в "Ечемишка" премиерът Огнян Герджиков понижи шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Дончо Атанасов заради "престъпна небрежност". Сега той е само член на Управителния съвет на агенцията. Шефът на пътноподдържаща фирма "Автомагистрали" бе уволнен.

Споделяне

Още по темата

Още от България