Герджиков не харесал "безалкохолния" протокол в Турция, пише Миллет

Под заглавие "Безалкохолна дипломация" турският вестник Миллиет пише, че управляващата Партия на справедливостта и развитието е променила 80-годишната дипломатическа традиция в Турция.

Основните правила в кода на дипломацията, които управляващите са променили, са за вдигането на наздравица в чест на високопоставен посетител и за реда на масата на официалните гости на приемите.

Така например, местата на съпругите на чуждестранните гости вече не били до тези на техните съпрузи, а в чашите за вино, които според отколешната традиция се вдигали в чест на високопоставените посетители, се наливала вода вместо вино.

Новата практика станала повод за забележката на председателя на българския парламент Огнян Герджиков, който на прием по време на посещението си в Анкара, казал: "Ако в ръката ми имаше чаша, щях да я вдигна в чест на приятелството ни", пише Миллиет, цитиран от БТА. Проф. Герджиков бе на четиридневно официално посещение в Турция миналия месец.

Напълно в синхрон с новия протокол председателят на парламента на Люксембург Жан Шпауц вдигнал за наздраве чаша, пълна с вода. Обратно, германският канцлер Герхард Шрьодер върнал поднесено му вино и поискал вместо него вода.

Единственото място в Турция, където дипломатическият протокол с 80-годишна традиция все още се спазва, е президентската резиденция Чанкая, отбелязва вестникът.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?