Герджиков не очаква вот на недоверие до края на 39-я парламент

Председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков не се притеснява от евентуален вот на недоверие на правителството Сакскобургготски до края на мандата му. Герджиков не очаква подобни стъпки да бъдат предприети, но според него дори и да бъде поискан вот, той отново няма да мине. В такива случаи мнозинството се мобилизира, отбеляза в понеделник председателят на Народното събрание, макар че управляващата коалиция НДСВ - ДПС вече са малцинство в парламента.

"Мнозинството досега доказа, че може да се справи при искане за вот на недоверие", каза Герджиков при завръщането си от Гърция, където присъства на церемонията по закриване на 28-те летни Олимпийски игри в Атина.

Според Герджиков едва ли оставащите 9 - 10 месеца до края на мандата на 39-я парламент и правителството са подходящи за "такова политическо упражнение като вот на недоверие".

Председателят на парламента изрази надежда, че депутатите ще успеят през тази сесия да изберат омбудсман, председател на Сметната палата, както и членове на комисията за защита от дискриминация. В четвъртък министърът по евроинтеграцията Меглена Кунева упрекна депутатите за забавянето им в избора на тези органи, които трябваше да бъдат излъчени още през април и предупреди, че в редовният доклад на ЕС критиките по този повод няма да бъдат пропуснати.

Основният акцент през новия парламентарен сезон ще бъде хармонизирането на българското право с това на ЕС и изпълнението на ангажименти, поети от страната при затварянето на преговорните глави. Ще има нужда от промени в данъчните закони, акцент на всяка есенно-зимна сесия е законът за държавния бюджет, напомни председателят на Народното събрание.

Герджиков, който при избирането си за парламентарен шеф обяви война срещу гласуването с чужди карти и я загуби, посочи, че всеки народен представител носи морална и политическа отговорност пред избирателите за отсъствията си от пленарни заседания. "Аз като председател не мога да съм безразличен към това, което става и имам известни опасения, че наближаването на изборите ще доведе до желание на много депутати да хвърлят повече усилия в избирателните си райони," каза той. Шефът на парламента обаче се ангажира, че ще се старае чрез ресурса, с който разполага, това явление да не вземе размери по-големи от допустимото, за да не се пречи на основната работа на парламента.

Същевременно стана ясно, че министър-председателят Симеон Сакскобургготски ще говори в парламента при откриването на новия сезон на 1 септември.

Споделяне

Още от България