Герджиков: Не сме връзвали ръцете на Борисов за изтребителите

"Тежка самодейност" била идеята за 10-годишна давност на дълговете

Герджиков: Не сме връзвали ръцете на Борисов за изтребителите

"Не сме връзвали ръцете на Бойко Борисов за изтребителите". Така бившият служебен премиер Огнян Герджиков коментира в събота пред бТВ думите на министър-председателя, че шведските изтребители "Грипен" са "предопределени" от процедурата, проведена от служебния кабинет.

Преди ден Борисов разговаря в Брюксел по темата с шведския си колега Стефан Льовен, след което даде да се разбере, че правителството смята да осъществи сделката , прехвърляйки отговорността за решението на кабинета "Герджиков" и президента Румен Радев, който неведнъж открито лобира за шведските машини.

"Казах на шведския премиер – сядаме и първо говорим за индустриално сътрудничество. Второ – за инвестициите в България, за да може това, което ще платим, на 100% да си го върнем от други неща. И затова на шведския премиер му казах – колега, вземем ли решение, тръгнат ли на преговори, първо с вас, после с "Юрофайтър". Пазарлъкът ще е много тежък и много голям", коментира Борисов пред БНТ в Брюксел.

Герджиков обаче твърди, че настоящите управляващи са можели и да не се съобразят с класирането, според което "Грипен" печелят конкурса пред италианските "Юрофайтър", а американските Ф-16 бяха декласирани.

"Те можеха съвсем спокойно да решат и всичко друго. Нямаше обвързваща сила", добави Герджиков с уточнението, че правителството му е избрало шведските изтребители заради експертното мнение на военните.

"Аз лично винаги отдавам приоритет на експертните решения пред политическите", обобщи бившият служебен премиер.

Той разкритикува ГЕРБ за идеята за въвеждане на 10-годишна абсолютна давност на дълговете, определяйки я като "тежка самодейност" и "катастрофа" за частните бизнес отношения.

"Един съдебен процес в България много често трае над 10 години. По време на съдебния процес давността не тече, тя е спряла. Минат 10 години и тези пари никога не мога да се вземат, защото е изтекла давността. Това е страхотен стимул за длъжниците да бягат. Ще има едно криене, едни болни адвокати", аргументира се Герджиков.

Той изрази несъгласие и с приетия на първо четене таван на разплащанията в брой, който 2 години да стане 1000 лева. По думите му това е твърде нисък праг, който би спънал "елементарни разплащания".

"Ако става дума за плащания между търговци – да, но за обикновени хора, ако например искам да ви продам колело за 1000 лева – защо? За да платим допълнително такси, за да рискуваме да минем през банкова система, където не се знае дали няма да се блокира и нещо да стане", попита Герджиков.

В рядка проява на самокритичност бившият служебен премиер отчете като своя грешка многото кадрови промени в изпълнителната власт по време на мандата му.

"Не бива един служебен кабинет да прави толкова много уволнения и назначения – само там, където наистина се налага", коментира той.

И добави, че отново би приел, ако го поканят за служебен премиер, защото вече е натрупал допълнителния опит, който е много ценен. Герджиков не пропусна да влезе в познатия си тон, споделяйки и усещането си, че "нашият служебен кабинет в общи линии се справи много добре".

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?