Герджиков нямало "да дезертира" от шефския пост в парламента

"В никакъв случай не смятам да дезертирам от позицията на председател на Народното събрание и смятам, че едно преждевременно освобождаване на поста няма да се отрази благоприятно", обяви шефът на парламента Огнян Герджиков по повод искането на ОДС за отстраняването му от поста, защото е предложил за награждаването с орден "Стара планина" проф. Васил Мръчков.

В декларация ОДС нападна президента, премиера и ДПС, че реабилитират комунистическия репресивен апарат с наградата за бивши главен прокурор по времето на т.нар. Възродителен процес. ДПС обаче също се обявиха против отличието за Мръчков и разкриха, че не премиерът, а Герджиков е предложил за орден професора, който е шеф на Съвета по законодателството към Народното събрание. В събота партията Демократи за силна България обяви, че започва подписка за отстраняването на парламентарния шеф.

Тази подписка е твърде странна и очевидно е потърсен повод за преследване на известни политически цели, коментира инициативата Герджиков. Той направи уговорката, че в личен план ще се чувствам облекчен, защото функцията на председател на парламента е изключително отговорна, ангажираща и натоварваща. Той обаче повтори своята увереност, че акцията по отстраняването му няма да успее.

Помолен да коментира реакцията на ДПС по случая, Огнян Герджиков каза, че според него първоначалната реакция на ДПС е малко импулсивна. От ДПС вече обявиха, че ще поискат разговор с Герджиков, а той демонстрира готовност да разсее заблудата им.

"Личността на проф. Васил Мръчков далеч не е това, което се опита да представи Иван Костов в изказването си, дълбокото ми вътрешно убеждение е, че проф. Мръчков няма никакво лично и непосредствено участие в т. нар. "възродителен процес", заяви Герджиков.

Председателят на Народното събрание съобщи също, че министърът по европейските въпроси Меглена Кунева му е предоставила списък с най-належащите нормативни актове, които трябва да бъдат приети. По думите му не са много актовете, които непременно трябва да бъдат приети до края на тази сесия.

Герджиков заяви, че към днешна дата не вижда сериозни основания за съкращаване лятната ваканция на депутатите.

Теоретично винаги е възможно Народното събрание да реши да съкрати парламентарната ваканция, но това трябва да става само когато наистина се налага, а не самоцелно и не само, за да звучи лицеприятно пред хората, каза Герджиков. Ако се констатира, че до края на месеца не може да се свърши всичко неотложно, може да се съкрати ваканцията, но засега ми се струва, че няма да се стигне дотам, добави той.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?