Герджиков обезпокоен проблемите около новата ЕК да не ни забавят за ЕС

Известно безпокойство, че Европейската комисия (ЕК) още не се е конституирала, е изразил председателят на парламента проф. Огнян Герджиков на срещата си с председателя на Камарата на представителите на белгийския парламент Херман де Кро. Помолих белгийската страна да съдейства тази комисия да бъде формирана, за да може България успешно да изпълни своя график и през март или най-късно април да подпише договор за присъединяване към ЕС, каза Герджиков, цитиран от БТА.

Бъдещият председател на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу оттегли списъка си с кандидати за ЕК преди решаващия парламентарен вот в сряда, за да избегне безпрецедентен провал заради широката опозиция срещу номинирания за поста еврокомисар на правосъдието и вътрешните работи, италианеца Роко Бутильоне. След края на церемонията по подписването на Европейската Конституция в петък в Рим, лидерите на 25-те са обсъдили евентуални промени в състава на новата Еврокомисия.

Основна тема на разговора между Герджиков и де Кро във вторник е бил Европейския съюз. Изразих надеждата, че до края на октомври 2006 г. ще бъде ратифицирана Европейската конституция, че през декември Европейският съвет ще обяви за приключени преговорите на България и ще определи дата за подписване на договора за присъединяване и от началото на 2007 г. да сме пълноправен член на ЕС, посочи председателят на парламента. Той е благодарил за непрекъснатата подкрепа на Белгия по пътя на страната ни към ЕС.

Херман де Кро каза пред журналисти, че за Белгия присъединяването на България към ЕС е нещо, което е необратимо. Той посочи, че по време на разговора е изказал някои притеснения на Белгия във връзка с доверието в съдебната власт в България.

Приветстваме обявената воля на правителството и на парламента за решаване на проблема с корупцията, каза белгийският гост. Той отбеляза, че в срещите си в България е споделил няколко белгийски техники и средства в борбата срещу прането на пари. Готови сме да си сътрудничим и да споделяме опит, добави Херман де Кро.

Председателят на Камарата на представителите на белгийския парламент отбеляза, че Белгия е един от най-големите доставчици на работни места в България. Това положително се дължи на качеството на вашата работна сила, на стабилността на региона и на модерността на вашето бъдеще, каза той.

По БТА

Споделяне

Още от България