Герджиков обяви: Институциите вече са единни по Ирак

Председателят на парламента Огнян Герджиков демонстрира физически настъпващото от днес единство между институциите по иракската криза, като се появи пред медиите заедно с премиера Сакскобургготски и президента Първанов.

Това се случи минути след словото на държавния глава, в което той се обяви против започната война и включването на България в коалицията за незабавно разоръжаване на Ирак. Първанов, както и БСП, определиха това като въвличане на България във "воюваща коалиция". Преди това премиерът обясни на БСП, че "коалиция" не е военен термин. Признавайки, че имал различия в кабинета и управляващото мнозинство при формирането на българската позиция по Ирак, президентът каза в обръщението си, че оттук нататък трябва "ясно да формулираме българския национален интерес и с общи усилия да го следваме".

Досега имало нюанси в позицията между институциите, от днес - единство

Смятам, че и президентът, и премиерът ще потвърдят, че ако досега е имало известни нюанси в позицията на институциите, то от този момент насетне, когато военните действия вече са факт, българските институции са длъжни да действат единно, с оглед защитата на националните интереси на България и нейните основни външнополитически приоритети - членството в НАТО и ЕС. "Именно, за да демонстрираме това единодействие, сме застанали пред вас", декларира той.

Герджиков обясни, че инициативата шефовете на трите институции да застанат заедно пред Народното събрание била негова. На въпрос как си представя, че ще бъде постигнато единодействието, той заяви: "Ами така, както видяхте".

Премиерът Сакскобургготски изтъкна, че коалицията в подкрепа на акцията срещу Ирак не е "ключът към въпроса". "Мисля, че крайната цел да се разоръжи Ирак е по-важна от всякакви други тълкувания и в името и интереса на нашата страна мисля, че това е, което не трябва да акцентираме", каза Симеон в отговор на въпрос кога правителството е взело решението за включване на страната в коалицията.

Илчев обхванат от усещане за синхрон между институциите

"От днес започва да ме обхваща усещането, че синхронът между институциите ще се подобри, пространството за зараждане на противоречия ще се стесни и в един момент ние наистина ще започнем да действаме по абсолютно изчистения вертикал на българските национални интереси", беше коментарът на Станимир Илчев от НДСВ, председател на комисията по външна политика в парламента. Според него заявка за това е била направена от президента и очевидно той ще среща подкрепата на председателя на парламента и премиера.

Михайлова: Думите на Първанов могат да доведат до дипломатически скандал

В специално изявление пред медиите лидерът на СДС Надежда Михайлова заяви, че е шокирана от обръщението на президента, пасажи от което по думите ѝ могат да предизвикат дипломатически скандал. Един от примерите, посочени от Михайлова, бяха думите на Първанов, че войната "беше предизвестена, а може би и фактически обявена далеч преди първите бомбени удари". На практика той определя като "проформа" дипломатическите усилия до момента на САЩ, Великобритания, Испания и другите държави за мирно решение на кризата и им вменява, че са започнали войната много преди днешния ден, възмути се Михайлова. Тя каза, че СДС ще иска среща с посланиците на тези държави, за да чуе техните коментари по думите на Първанов.

Няма опасност да придобием черти на "ястреб"

Станимир Илчев от НДСВ не се съгласи с оценката на президента, че България действа като "ястреб" по иракската криза. "Няма и опасност да придобием чертите на ястреб, защото това, което вършим, е много добре премислено - ние правим някои далеч по-умерени неща, отколкото това се върши от съседни нам държави и други източноевропейски страни с територия, население и политическа тежест, съизмерими с българските".

Според Илчев решението на парламента от 7 февруари да отговори положително на американските искания за Ирак е "перфектно", а ако мнозинството бе допуснало да се приемат предложените от левицата промени, като например втора резолюция на ООН, това щеше да причини много големи затруднения в момента.

Ферхойген не бил разочарован от България и Румъния

Илчев нарече "нововъзникнал мит" твърденията, че включването ни във водената от САЩ коалиция ще забави преговорите с ЕС. "Спомнете си, че само преди няколко месеца мнозинството и правителството бяха обвинявани в прекалена сервилност спрямо ЕС и ни се казваше да бъдем твърди и упорити, да защитаваме българската ядрена енергетика и да не коленичим пред ЕС. Три месеца по-късно се каза да не коленичим пред САЩ, а да се сдобрим с ЕС. Кой, впрочем ЕС? На Дания, Великобритания, Испания или на Франция и Германия", беше риторичният въпрос на Илчев към левицата.

Междувременно от пресцентъра на НДСВ разпространиха информация за срещата на зам.-шефовете на партията Пламен Панайотов и Даниел Вълчев с еврокомисаря по разширяването Гюнтер Ферхойген. Ферхойген е посочил, че "не отговарят на реалността съобщения в медиите за изразено от него миналата седмица в Париж разочарование от позицията на България и Румъния по иракската криза".

Той потвърдил още веднъж, че различията между България и част от държавите - членки на ЕС по иракската криза не следва по никакъв начин да бъдат обвързвани и да влияят върху прогреса на присъединяване на България към ЕС. Европейската комисия изцяло стои зад България и е готова да направи всичко зависещо от нея за спазването на определените срокове за членство на страната ни в ЕС, заявил той и допълнил, че кризата още веднъж доказва необходимостта от изграждане в бъдеще на истинска обща външна политика на ЕС. Комисарят потвърди високата си оценка за ролята на България за стабилността на Югоизточна Европа.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?