Герджиков очаква бивши царски депутати да заемат мястото на Румяна Георгиева в ПГ

Председателят на парламента Огнян Герджиков каза пред журналисти, че на утрешното заседание на Народното събрание ще съобщи за постъпилото в петък искане за напускане на ПГ на НДСВ от Румяна Георгиева.

Попитан дали не го притеснява напускането на още един депутат от ПГ на НДСВ, Герджиков каза, че това е по-малко от един процент от групата. Вече очаквам и обратният процес да започне, добави той. Герджиков поясни, че има индикации за това, но отказа да каже от кого, докато не е станало.

С излизането на Румяна Георгиева от групата, депутатите в ПГ на НДСВ стават 108. Заедно с 20-те народни представители от ДПС, управляващото мнозинство остава да се крепи с 8 гласа.

Вчера Георгиева каза, че не е посочила мотиви за напускането си и смята да ги обсъди с председателя на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов.

"Мога да посоча много мотиви за напускането си, но изборът на БНБ е един конкретен пример, в който не можахме да се справим с важна задача", каза още НДСВ парламентаристката, която е член и на дискусионния клуб "Новото време". По думите ѝ, при решаването на казуса с управител на БНБ, групата и нейното ръководство са показали политическа некомпетентност. "Не може Централна банка да бъде поставяна в тази ситуация. Оттук нататък остава съмнението, че се отива към политически пазарлъци", каза тя.

Днес Пламен Панайотов каза, че не е чул от Георгиева мотивите ѝ за напускане на групата. Той отбеляза, че не е бил предварително запознат с намерението на Георгиева да напусне групата, а заявлението ѝ е било получено по съответния ред, след като е било депозирано. Попитан дали ще бъдат предприети стъпки, за да бъде разубедена Георгиева да напусне групата, Панайотов отбеляза, че това е въпрос на личен избор. Мога да ви уверя, че мнозинството и парламентарната група са стабилни, заяви той.

Заместник-председателят на ПГ на НДСВ Борислав Ралчев каза, че трудно би разбрал Румяна Георгиева, ако мотив за напускането ѝ е изборът на управител на БНБ, както пише в днешни публикации. Този повод лично аз отказвам да го разбера, добави той. Още повече, че становището на парламентарната група във връзка с номинирането на кандидат за управител на Централната банка беше взето почти с единодушие, отбеляза Ралчев.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: