Герджиков отчете само успехи, критиките били медийни

Оцени се 4, но по четирибалната система и обясни, че станал премиер, за да наложи единни изисквания за юридическата професия

Служебният премиер Огнян Герджиков отчете само успехи за 95-те дни на управление на кабинета си, без да види нито един недостатък. Той направи уточнението, че е следил внимателно коментарите и отбеляза, че "авторите на критиките" са медиите, защото "в това им е силата". "И вие ако не можете, нека историята да отсъди", каза Герджиков.

Той отбеляза, че няма принципна разлика между служебно и редовно правителство и за справка препрати към решение на Конституционния съд от 1992 г., по повод коментарите, че са взели решения, които не са от правомощията на служебно правителство, като например инициираните законови промени за уседналостта или сделката за над 1 млрд. лв. за новите бойни изтребители. Посочи поименно успехите на 9 министерства, а останалите 8 спести с цел "икономия на време". За финал си постави оценка четири, но по четирибалната система, каквато му писа и лидерът на БСП Корнелия Нинова, но по шестобалната.

"Що се отнася до оценката, която е дадена от г-жа Корнелия Нинова, през това време чух много коментари. Един от любимите ми е това, че всъщност аз съм атакуван и от ляво, и от дясно. Еднакво са недоволни от мен, което всъщност означава, че не съм угодил на никоя от страните. Не съм угодил нито на ГЕРБ, нито на БСП и така трябваше да бъде. Това беше основната линия в поведението на служебния кабинет. Оценката 4 бих я приел съвсем добре, особено ако се има предвид, че е по четирибалната система", отговори Герджиков на въпрос на Mediapool. Той беше председател на парламента при управлението на НДСВ, а на тазгодишните парламентарни избори призна, че е гласувал за Реформаторския блок.

Дни преди да напусне сградата на "Дондуков 1", Герджиков обясни и защо е станал служебен премиер – да наложи единни стандарти за придобиване на професията "юрист", които бяха одобрени от Министерския съвет миналата седмица. "Това беше моя лична кауза, за която се борех от 6 години – единни изисквания и единен държавен изпит в дисциплината "право" във всички университети у нас", каза Герджиков, който е професор по право и университетски преподавател. Призна, че в момента по тази дисциплина висшите училища произвеждат "не малко продукция брак".

Герджиков ще даде на бъдещия премиер Бойко Борисов папка с "добри идеи и молби" от регионите, които посетил и не успял да изпълни заради краткия мандат. Това ще стане на 4 май, когато се очаква парламентът да гласува третия кабинет на Борисов.

"Що се отнася до отношенията с президента, нормално е да има известни разминавания. Но това е смисълът на демокрацията, за разлика от едно тоталитарно общество. Щастлив съм, че през тези три месеца успях да работя с президента Румен Радев", каза още служебният премиер.

При отчета за свършеното от служебното правителство Герджиков беше подпомаган от двама вицепремиери – Стефан Янев и Деница Златева. Те са отговорни за двата основни приоритета на кабинета – организирането на предсрочните парламентарни избори и първото българско европредседателство през 2018 г.

"Перфектно" организирани избори и сделка за над 1 млрд. лв.

Вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев отчете "перфектно" организирани избори. Оценката не е само негова. "По мнението на много наблюдатели както външни, така и вътрешни, изборите преминаха при добра организация", каза Янев.

Единственият минус е, че партиите предпочетоха да дават изявления от собствените си централи в изборната нощ и международния пресцентър остана напълно празен. В този смисъл бъдещото правителство трябва да реши има ли необходимост от такъв пресцентър, посочи Янев.

Той не пожела да каже с какво офертата на шведските изтребители "Грипен" превъзхожда тази на другите двама кандидати, за да бъде посочена на първо място от неговото министерство. "Много трудно могат да бъдат разказани параметрите на брифинг, защото става въпрос за многопластови характеристики – въоръжение на изтребителя, неговата поддръжка, жизнен цикъл, подготовката на летците, инфраструктурата" и други, каза Янев.

На едно от последните си заседания служебния кабинет даде мандат на работна група да води преговори за покупката на военни изтребители, като на първо място беше класирана офертата на шведския концерн СААБ със самолет "Грипен". На второ място остана предложението на Португалия за американски употребявани изтребители Ф-16, а на трето - на Италия отново за втора ръка самолети "Юрофайтър". "Нищо не е предопределено по тази сделка", повтори още веднъж Янев. Решението с кого да бъде подписан договор трябва да бъде взето от третия кабинет на Бойко Борисов.

Не три плика, а 5 големи папки за европредседателството

Вицепремиерът по европредседателството Деница Златева отчете как е наваксала огромното закъснение, по някои от мерките е било от 2 до 9 месеца, във връзка с подготовката на първото председателство на Съвета на ЕС от България през първата половина на 2018 г.

Допълнително са били командировани 90 чиновника в Брюксел, осигурена е логистиката, инфраструктурата се изгражда, тече поръчка за мебелите в НДК, културната и политическата програма са готови. Ще са нужни още пари обаче, за да се изпълнят мерките, свързани със "сигурността", но това остава за кабинета "Борисов 3". Националната програма пък трябва да е готова до края на юни или най-късно до края на ноември, посочи Златева.

Към момента броят на досиетата (евродирективи, решения и др. актове), които ще се разглеждат по време на българското европредседателство е 135, каза Златева. По думите ѝ "червените линии, от които няма да отстъпим" да бъдат разглеждани са политиката на сближаване на ЕС (кохезионната политика), бежанците и Западните покрайнини.

Така на наследника си Златева ще предаде не три плика, които получила при встъпването в длъжност, а "пет големи папки".

"Впечатлен съм от огромния обем работа, която сте свършили", похвали я Герджиков и отбеляза, че не е случайно, че Бойко Борисов я поканил и в неговото правителство. "За съжаление решението на Изпълнителното бюро на БСП е да не дадат на г-жа Златева да работи за България, а да си я държат за себе си", каза служебният премиер.

Успешни министерства и излишък от 1.6 млрд. лв.

Герджиков обяви успехите на 9 министерства, а на останалите 8 спести с цел "икономия на време". Отбеляза обаче, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е било с "най-много проблеми, заради неблагополучията по магистралите". Още в началото на мандата му паднала част от осветителната конструкция в тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус" уби жена, а след това последваха акции на ДАНС и прокуратурата в Агенция "Пътна инфраструктура" заради изчезнали документи по най-големия пътен търг за момента тунел "Железница" на магистрала "Струма", и заради поръчката за 50 млн. лв. за отводняването на магистрала "Марица", активизирана от обвинението след т.нар. ЦУМ-гейт – срещата между главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена и издател на в."Сега" Сашо Дончев в офиса на лидера на БСП Пловдив и бизнесмен Георги Гергов в неговия офис.

Въвеждането на "електронно здравеопазване, което смятам за по-добро от пръстовите отпечатъци", възстановяването на връзката между полиция и граждани с над 1.2 млн. разлепени писма с районния инспектор на жилищните блокове и къщи на хората от МВР, прекратяването на нагласената концесия на летище "София", финансовата стабилизация в енергетиката и БДЖ бяха част от изброените успехи на 9-те министерства.

Успехите на останалите осем ще станат известни в сряда, когато публикуват отчетите си на страницата на Министерския съвет, уточни Герджиков.

Той постави и няколко специални акценти. Служебният кабинет оставя държавния бюджет с излишък от над 1.6 млрд. лв. към края на април, увеличени приходи – повече постъпления от ДДС, акцизи и данъци. Това означава, че икономиката работи, отбеляза Герджиков. Посочи още осигуряването на 20 млн. лв. за ваксини, за да се изпълни имунизационният календар. По времето на служебното правителство се увеличиха случаите на заболели деца от морбили, предимно сред ромското малцинство.

Сред "специалните" решения на кабинета Герджиков нареди и две, които ще бъдат взети на последното заседание в сряда. Едното е свързано с въвеждането на нов принцип за определяне на таксите, събирани от Агенцията по вписванията, така че те вече да са разходно ориентирани. В момента са "прекомерни", което натоварва бизнеса и гражданите. Другото е свързано с откриването на филиал на Русенския университет във Видин. "Това решение е от съдбовна важност за демографския баланс за развитието на този регион", каза Герджиков.

"Ако не беше "гафът" с великденските надбавки, бих казал, че сме изпълнили смислени ангажименти с положително отражение върху стабилността на държавата, живота на хората и бизнеса", каза още Огнян Герджиков визирайки коментар в интернет медии, че не било в прерогативите на служебния кабинет да дава великденски надбавки.

Споделяне

Още по темата

Още от България