Герджиков отказа шефския пост на НС след безплодни кандърми с Новото време

Огнян Герджиков отказа да се кандидатира отново за председател на Народното събрание след близо десет дни безплодни кандърми между царската партия и Новото време как да бъде спазарено преизбирането му.

Герджиков, който бе свален от поста на 4 февруари с гласовете на лявата и дясната опозиция плюс Новото време, обяви в четвъртък, че се отказва от първоначалното си намерение да напусне парламента и че е избрал да остане редови депутат.

Той препоръча като свои достойни наследници за шефския пост досегашната си заместничка Камелия Касабова, зам.-председателя на НДСВ Даниел Валчев или депутата Анелия Мингова.

Решението си Герджиков обяви в четвъртък, ден преди изтичането на 14-дневния срок за избор на негов заместник и три дни след като в специално изявление даде знак, че е готов да бъде номиниран отново за председателския пост.

За НДСВ беше от решаващо значение проф. Герджиков да бъде преизбран, тъй като това щеше да е публичен знак за възстановеното политическото статукво отпреди парламентарната криза, когато управляващите загубиха мнозинство и освен председателския пост на парламента можеха да загубят и правителството.

Новият коалиционен партньор в лицето на Новото време обаче обвързаха преизбирането на Герджиков със смени в кабинета и го удариха на извиване на ръце и опъване на нервите.

Симеон умува чрез деление на министерства да вкарат нови министри без да махат стари

В четвъртък все още нямаше видими признаци да е постигнат напредък по въпроса за евентуалното влизане на Новото време в правителството или пък за смени на министри. Премиерът Сакскобургготски няма желание да маха министри четири месеца преди изборите, макар че коалиционният му партньор Ахмед Доган продължава натиска за смяна на Мехмед Дикме, а Новото време настоява да бъде махната вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева.

Поради тази причина НДСВ лансират евентуални структурни промени в МС, като няколко министерства бъдат разделени на две и така да бъдат удовлетворени претенциите на Новото време за министерски постове, като същевременно сегашните министри запазят постовете си.

Така например след подялбата на министерството на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски може да остане начело на строителното ведомство, а регионалното, където са инфраструктурните фондове, да се даде на Новото време. Другото "деление" е при Мехмед Дикме - министерство на земеделието и министерство на горите и водите, които в момента са при Долорес Арсенова. Според една от версиите при това разделяне Дикме можел да бъде сменен с друг човек пак на ДПС. Лансира се и хипотезата за отделяне на самостоятелно министерство на туризма, което в момента е ресор на министъра на икономиката Лидия Шулева, нарочена за смяна от Новото време и от ДПС в пакет с Дикме. При този вариант министър на туризма ще стане сегашният ресорен зам.министър Димитър Хаджиниколов, който пак е от квотата на ДПС.

От ръководството на ПГ на НДСВ коментираха неофициално пред Mediapool, че лансираните идеи са резонни. Те обаче останаха твърде скептични за смяна на министри четири месеца преди изборите, което според тях ще блокира администрацията в отделните ведомства. Най-вероятно рокадите ще бъдат на ниво зам.- министри, прогнозираха те.

Последната дума е на премиера, който обмисля лансираните предложения.

Новото време обаче явно са изолирани от тези сондажи, тъй като лидерите му не бяха запознати с идеите на колегите си от НДСВ.

След отказа на Герджиков да се кандидатира отново за шеф на парламента, на практика вече Симеон няма за къде да бърза с окончателно решение за правителствени рокади и сега е негов ред да опъва нервите на Новото време.

В четвъртък Герджиков не отговори дали оставането му в НС е по молба на премиера, като обобщи, че тя е била отправена от цялата пария НДСВ.

Професорът заяви, че е взел "отдавна" решението си да не се кандидатира отново за шефския пост, но се е наложило да го задържи. "Понякога се налага човек да прави компромиси, но не винаги успява да нацели мярата, а след това се поправя", сподели Герджиков на чаша шампанско с репортери. Той помоли срещата да е неформална, без включени камери и касетофони.

Той не отговори дали има предложения за други постове, като изтъкна, че няма такива апетити. Все още са вакантни местата за омбудсман и шеф на Сметната палата, които парламентът не успя да излъчи своевременно. Той не отговори и на въпроса дали има получено обещание да оглави предизборна листа на НДСВ.

"Благодаря ви за времето през което бяхме заедно тези четири години, през които разбрах колко е важна и отговорна професията ви. В основата на щастието е удовлетворението от работата, а вие имате основание да се чувствате така", обърна се Герджиков към парламентарните репортери.

Илчев: Скоро ще има нов председател на НС

Не намирам нищо по-естествено от действието на проф. Герджиков, коментира председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев, според който репутацията на юриста в редовете на НДСВ е безупречна и тя не е ощетена ни най-малко от събитията през последните седмици.

"Поради сложността на ситуацията се очакваше всичко - и да успеем да изберем, и да не успеем да изберем. Мисля, че никой не сгреши - нито групата, нито г-н Герджиков, като не се е опитвал да доминира със своето мнение над другите", коментира още Илчев.

Според него е много възможно жълтите депутати да подкрепят някоя от трите кандидатури, предложени от проф. Герджиков за шефския пост на НС.

"Намирам ги за хора с относително изравнени качества, но тук арбитър трябва да бъде парламентарната група," каза Илчев, според който предложенията на Герджиков са доказани специалисти, висококласни юристи, хора с много лесно различим профил в групата и в този парламент.

Илчев прогнозира, че нов парламентарен председател ще бъде избран скоро.

Споделяне

Още от България