Герджиков поиска Албания да признае българско малцинство

Албания да признае българското малцинство в тази страна, поиска председателят на Народното събрание Огнян Герджиков на среща си с албанския си колега Сервет Пълумби.

"България ще оцени високо, ако Албания признае като общност албанските граждани от български произход, съобразно законите и конституцията на страната", е заявил Герджиков по време на разговора, цитиран от парламентарния пресцентър. По думите му, това е в духа на приятелските отношения между двете страни, в съгласие с международните правни норми и няма да навреди на интересите на Албания.

Според председателя на албанския парламент, няма проблем преговори за решаването на въпроса да започнат веднага. Имало обаче трудности и те идвали от факта, че българите се самоопределяли и като македонци, обяснил Сервет Пълумби.

На срещата двамата парламентарни председатели са обсъдили и общи за България и Албания инфраструктурни проекти като коридор N 8 и нефтопровода Бургас - Вльора.

Герджиков и Пълумби разговаряли и за новото административно - териториалното деление на Македония, което предвижда разделяне на албански и македонски общини. Председателят на албанския парламент разкритикувал безредиците в град Струга от края на миналата седмица и обявил, че позициите на противниците на новото деление в Македония не са в духа на Охридското споразумение, което сложи край на въоръжените сблъсъци в страната през 2001 г.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?