Герджиков: "Помолих" Георги Костов за оставка, за да не бламирам вътрешния министър

Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Огнян Герджиков призна, че е "помолил" главния секретар на МВР да си подаде оставката, но отрече да му е оказвал "натиск", както твърди отстраненият вече Георги Костов.

"Ако нарича "натиск" това, да го помоля да си подаде оставката, това наистина е жесток натиск. Смятам, че беше съвършено коректно от моя страна, след като министърът на вътрешните работи е свалил доверие от него, след като има сериозни нарушения от страна на главния секретар. Аз не бих си позволил да бламирам министъра на вътрешните работи", коментира Герджиков в петък.

По повод на информацията, че има запис на разговора, проф. Герджиков заяви, че ще се радва той да е записан, защото там имало нещо, което не е в полза на Георги Костов.

Костов бе отстранен с указ на президента Румен Радев по искане на служебното правителство. Преди два дни служебният вътрешен министър Пламен Узунов твърди, че досегашният главен секретар на МВР е оказвал натиск за отстраняването на десет служители на МВР по политически причини в периода 2015-2016 г. Самият Костов отрича това и казва, че самият той бил подложен на натиск, дори заплаха, от страна на Узунов. Поради тази причина той е подал два сигнала до прокуратурата, която преди ден обяви, че е започнала проверка.

В петък Пламен Узунов каза, че няма личен мотив при уволнението на главния секретар на МВР, нито става дума за реваншизъм. Той каза, че уважава неговите професионални качества, но пак напомни, че Георги Костов е упражнявал натиск върху полицаи да напуснат системата по политически причини.

Пламен Узунов отказа да коментира изявленията на Георги Костов за това, че има пряк политически натиск от премиера Огнян Герджиков за махането му от системата на МВР.

"Категорично няма да коментирам поведението на бившия главен секретар на МВР и неговите медийни изяви. Още от първия ден съм определил приоритетите, по които ще се водя при оценката на всеки един служител в МВР, а именно постигнатите резултати, професионалния му опит и лоялност към системата", каза служебният вътрешен министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България