Герджиков предложи "петрол срещу дълг" на иракския външен министър

Председателят на Народното събрание Огнян Герджиков е повдигнал въпроса за иракския дълг към България на срещата си с гостуващия у нас министър на външните работи в преходното правителство на Ирак Хошиар Зебари.

За съжаление, България не може да си позволи да опрости дълга, убеден съм, че ще се намери подходящата формула, е посочил Герджиков и е дал като пример идеята петрол срещу дълг.

Иракският външен министър отговорил, че това е технически въпрос и се надява експерти на двете страни да разгледат цялостно нещата и да се уточни какъв е дългът. Зебари е уверил, че Ирак ще направи всичко възможно да изпълни международните ангажименти, които е поел.

България ще се ползва с преференции при сключването на договори за възстановяването на Ирак, е казал гостът пред Герджиков.

Зебари е отбелязал, че в рамките на една-две години Ирак ще се превърне в строителна площадка и без съмнение ще има предпочитания и преференции при сключването на договори с България.

Идвам в България с послание на благодарност към българското правителство и българския народ за помощта, която беше оказана, имаме много добри перспективи за сътрудничество, е посочил още иракския външен министър.

"България има своето военно присъствие в един от районите в Ирак, искам да ви уверя, че независимо от скъпите жертви, които дадохме, ще продължим този свой ангажимент към усилията на иракския народ, каза президентът Първанов в началото на срещата си със Зебари.

Външният министър на Ирак бе приет и от министър-председателя Симеон Сакскобургготски.

До няколко седмици Ирак ще определи свой посланик за България, обяви министър Хошияр Зебари след срещата си със своя домакин външния министър Соломон Паси.

В момента официален Багдад се представлява в страната ни от временно управляващия Яхия Махди. По време на войната, в поредица от интервюта Махди се изказа в защита на Саддам Хюсеин и срещу действията на антитерористичната коалиция. Вчера иракската общност в България поиска смяната на Махди с аргумента, че е назначен от режима на Саддам.

България също обмисля да повиши статута на мисията си в Багдад и да изпрати посланик там, когато обстоятелствата позволяват, каза министърът на външните работи Соломон Паси.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?