Герджиков: Промени в кабинета са малко вероятни

Не е изключено съвсем, но е малко вероятно да има промени в правителството наесен, заяви в неделя председателят на Народното събрание проф.Огнян Герджиков.

Той определи откритото писмо на премиера Симеон Сакскобургготски от събота като равносметка за изминалите три години и послание за бъдещето.

В писмото, обявено чрез в. "Труд", Симеон заяви официално намерението да се кандидатира за втори премиерски мандат и посочи, че няма намерение да се кандидатира за президент. Той също така обеща името му да отпадне от наименованието на оглавяваната от него партия "Национално движение Симеон Втори" и че този път той лично ще реди листите, като изхвърли корумпираните.

В писмото Симеон дава заявка, че е склонен да се коалира с всеки за ново управление, като признава, че НДСВ няма да повтори феноменалния си изборен резултат от юни 2001 г.

В неделя проф. Герджиков каза, че добре ще звучи, ако НДСВ се преименува на Национално движение за справедливост и възход.

БСП и СДС критични към писмото на премиера

Неразбираемо за мен е когато министър-председателят на държавата се поставя в положението на свидетел и на наблюдател на процесите, в които би трябвало да участва активно, заяви по БНР лидерът на БСП Сергей Станишев по повод откритото писмо на премиера.

Той го определи като начало на предизборната кампания на НДСВ.

Сергей Станишев заяви, че сега не е подходящ моментът да се обсъжда идеята за възможна коалиция с НДСВ, а всички усилия на БСП са съсредоточени върху политическата програма на БСП за парламентарните избори.

"Ние сме ясна и категорична опозиция към това управление, защото виждаме неговите недъзи и недостатъци, но не сме черногледа опозиция, която казва че нищо не е направено, защото това просто не е така", каза Станишев.

По думите му най-острите болезнени проблеми остават с пълна сила и това са състоянието на здравеопазването, осигурителната система, нивото на безработица, социалната несправедливост, корупцията и т.н. Станишев прогнозира, че НДСВ ще използва целия административен ресурс на държавата и финансовите излишъци, които се формират съвсем съзнателно в бюджета и без контрола на Народното събрание, за да бъдат насочени те към изборите.

"След изборите БСП може да води разговори, но на основата на програма", каза Станишев.

В писмото си премиерът посочва, че "в скоро време НДСВ ще предложи на всички политически сили програма за цялостното по-нататъшно развитие на страната, към която да се присъедини всеки, който е съгласен с идеите, изложени там".

Той акцентира на два момента от бъдещата програма на партията си - издигане на образователните стандарти и подобряването на здравните услуги.

Заместник-председателят на СДС Николай Младенов изрази разочарование от откритото писмо на премиера и дистанцирането му по този начин от българското общество.

Според него мястото за отправяне на обръщения към нацията е Народното събрание, а не вестниците. Николай Младенов заяви пред БНР, че информацията в писмото е невярна и е своеобразна заявка за нови 800 дни на управление.

Сегашното правителство ще получи оценка за дейността си на парламентарните избори, заяви Младенов, чиято партия не изключва възможността за следизборно коалиране с НДСВ, но посочва, че това ще е на базата на програмни намерения и в зависимост от равносметката, която ще даде царската партия за мандата си.

Николай Младенов определи като учудващо изразеното от премиера желание да бъде или не президент, защото президентската институция в България не е по покана, а се избира от българския народ.

Допълнителни заявки

Според председателя на ПГ на НДСВ Станимир Илчев писмото на премиера е "едно разгърнато, разширено обяснение" по няколко направления и "дава няколко допълнителни заявки, които се очакваха и в обществото, и в НДСВ".

"..по този начин логично се затваря един кръг, отвъд който става далеч по-лесно, далеч по-оптимистично да се работи по няколко основни направления: големите инфраструктурни проекти, които стартира правителството, довършителната част от законодателната програма на 39-то Народно събрание и още едно усилие, то се съдържа в идеята да предложим една пространна програма на всички политически сили, аз го разбирам като още едно усилие, да приключим с безусловната политическа конфронтация, да се самопризовем към обединение около онова, което е необходимо на България, за да изпълни своята програма "максимум" - членството в Европейския съюз", заяви Илчев пред Би Ти Ви.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?