Герджиков разчита на нов КС за промените в конституцията

От юридическа гледна точка трудно може да бъде защитено решението на Конституционния съд(КС), че само Велико народно събрание (ВНС) може да променя държавното устройство на страната, заяви председателят на парламента Огнян Герджиков от НДСВ. От политическа гледна точка обаче решението не е изненадващо, заяви проф. Герджиков пред БНР.

Представители на НДСВ и БСП определиха решението на КС като диктат над парламента, като безпрецедентен и недопустим акт на вмешателство.

Председателят на парламента обаче допълни, че решенията на КС не се ползват със сила на присъда и намекна за бъдеща промяна в позицията на съда. "Така че е възможно в един следващ момент нещата да се променят в позицията на Конституционния съд".

През октомври изтича мандатът на четирима от настоящите конституционни съдии. Двама от новите ще бъдат избраници на парламента, един ще бъде посочен от президента и един от съдебната власт.

"Ние във всички случаи сме твърдо решени да доведем съдебната реформа докрай, защото тя е необходима на българското общество, необходима е и с оглед на нашето членство както в Северноатлантическия алианс, така и в Европейския съюз", каза проф. Герджиков.

Според него с това решение на КС се стеснява периметърът на законодателната власт - нещо, което не е най-доброто решение. "Но силно се надявам, че това няма да продължи като тенденция, иначе сами ще се затрудним в нашия път към Европейския съюз", каза той.

"Струва ми се, че е недопустимо КС да дава такава правна консултация, каквато всъщност представлява това конституционно решение. На второ място, струва ми се, че КС не съвсем коректно тълкува член 158 от конституцията, където са изброени случаите, в които само Велико народно събрание трябва да се произнесе и не трябва да се разширяват тези хипотези - нещо, което всъщност се постига чрез решението на съда", каза проф. Герджиков.

Според него неслучайно председателят на КС Румен Янков е с особено мнение по решението на мнозинството от колегите си. Герджиков обаче заяви, че независимо от резервите и несъгласията, мнозинството ще се съобрази с КС.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?