Герджиков редактира закона за конфискацията

Имущество да се конфискува с основание "неоснователно обогатяване", а не като "придобито по незаконен начин", предлага председателят на Народното събрание Огнян Герджиков по повод идеята на вътрешния министър да се изземват в полза на държавата богатствата на престъпните босове.

Вчера Герджиков е бил сред изказалите забележки към законопроекта на заседанието на ПГ на НДСВ, където вътрешният министър Георги Петканов за втори път се опитва да спечели подкрепа за подобен закон.

Герджиков обясни днес, че проблемът със закона за конфискацията е чисто юридически и не става въпрос за възражения по същество. Такъв закон бил много необходим, ако искаме да се преборим с организираната престъпност. Той допусна натиск и съпротива срещу закона. Ако искаме докрай да бъдем последователни и имаме политическа воля, трябва да го гласуваме, отбеляза председателят на парламента.

Във варианта, внесен от вътрешния министър Георги Петканов е предвидено гражданинът да доказва, че законно е придобил имуществото, а не специалната агенция към финансовия министър да докаже, че доходите му са от престъпления, за да се разпореди съдът за конфискация.

Според Герджиков чисто юридически не трябва да се стъпва на основание, че се извършват престъпления или по престъпен начин е придобито имуществото, защото това довежда до наказателното право и оттам до презумпцията за невиновност до доказване на противното. В гражданското право обаче, презумпцията е обърната - този, който е увредил, е виновен до доказване на противното.

В момента основен проблем на прокуратурата и органите на МВР е, че трудно събират годни доказателства за пред съда, за да бъдат осъдени босовете на престъпния свят.

Този закон ще подпомогне в голяма степен усилията на МВР да ограничи финансовите ресурси на престъпните структури и ще сведе до минимум възможността средствата, придобити от престъпна дейност, да бъдат реинвестирани в извършването на нови престъпления, се казва в днешно съобщение на МВР. Посочва се, че според досегашните разпоредби на НПК имот може да се отнема само във връзка и до стойността на конкретното извършено престъпление. Практиката в повечето случаи показва, че уличените в престъпления не притежават имущество, а то официално се води собственост на родители, роднини или на трети лица. Новият проект дава възможност да се отнемат имотите на всеки уличен в престъпна дейност, свързана с тероризъм, контрабанда, трафик на хора и наркотици, кражби на коли, пране на пари, корупция. Това ще става факт, ако уличеният не може да докаже произхода на средствата, с които са придобити имотите му, твърдят от вътрешното ведомство.

Според други юристи от групата на НДСВ също прокуратурата трябва да доказва виновността на човека, за конфискацията на чиито доходи се настоява.

Въпросът за това, че проектът изключва и обогатяването от незаконен хазарт, не е бил повдигнат обаче от царските депутати, сред които има неприкрити лобисти на хазартния бос Васил Божков. Все още депутати не били запознати в детайли с текста, за да бъдат по-конкретни в анализа си. В четвъртък вариантът ще бъде внесен в Министерски съвет.

Депутатът Емил Кошлуков обаче е заявил, че едва ли ще има полза от закона, ако в него няма основание за конфискация при забогатяването от приватизацията и е дал за пример сделките с РМД-та, сключени при управлението на Иван Костов.

Големите незаконни забогатявания са от приватизацията. 20 млрд. собственост беше продадена и само 2 млрд. са в хазната при кабинета Костов, тези 18 млрд. са много повече от милионите на трафикантите и сутеньорите, заяви Кошлуков пред Mediapool.bg.

С уговорката, че не може да е категоричен в оценките, докато не види окончателния вариант, Кошлуков каза все пак, че този закон е "доста проблематичен, доколкото създава условия за преследване на граждани".

Според него това, че някой си е купил палто за 1 000 лв. не означава, че е бандит и не може на този човек да му се назначат шест месеца, за да се проследи от къде идват тези пари.

Има НСБОП, има бюро за финансово разузнаване, има разузнавателни служби, има хиляди служители, които получават заплати, за да хващат крадците. Ако някой е прибрал пари незаконно би трябвало днес МВР да може да го докаже, аргументира се депутатът от "Новото време".

С организираната престъпност трябва да се бори НСБОП, да ги арестува, да ги вкарва в затвора и когато имат имущество, свързано с престъпления да го конфискуват, добави той.

По думите му проблемът на България не може да бъде "Клюна", не може човек с име Клюна да е проблем на една нация. (На Клюна му се наложи да обяснява в серия от интервюта из медиите, че не е наследник на бизнеса на убития Константин Димитров - Самоковеца, както го посочи главният секретар на МВР ген. Борисов)

"Имам чувството, че МВР се опитва да измисля нови неща и то не толкова удачни, за да избяга от въпроса защо не се справя с проблемите", заяви още Кошлуков.

Приемането на този закон не означава, че МВР ще подобри дейността си, а че ще се назначат още хора, които ще вземат заплати, смята Кошлуков.

Споделяне

Още от България