Герджиков се изхвърли с амбиции за еврозоната

Служебният кабинет щял да работи по въпроса, но можело и да не успее

Служебният премиер Огнян Герджиков обяви в сряда, че има амбицията да направи стъпка за влизане на България в предверието на еврозоната, т.нар. механизъм ERM ІІ, но не е ясно дали времето ще му стигне да доведе това начинание до край.

Изявлението му бе в отговор на журналистически въпрос при отчитането на първия месец от управлението му.

В последните години лидерите на водещите държави в еврозоната и Европейската централна банка (ЕЦБ) не дават особени надежди на България, че са готови да я пуснат по-напред по пътя към единната валута. За да се обърне тенденцията, трябва да се водят продължителни преговори с водещите страни в еврозоната и с ЕЦБ, твърдят запознати с процеса.

"България отговаря на три от четирите критерия за влизане в еврозоната. Остава един последен, за който може би трябва да се положат усилия и да се направят съответните съгласувания със страните членки на ЕС. Това е политически въпрос с европейски измерения. Затова не знам дали тази амбиция ще успеем да доведем до край в рамките на служебния кабинет", заяви в сряда Огнян Герджиков.

Той не уточни какво точно може да свърши служебният кабинет по въпрос, който изисква солидна външнополитическа покрепа и дългосрочен мандат.

С договара за присъединяване към ЕС България е поела ангажимент да влезе и в еврозоната. Това означава допълнителна стабилност за страната, по-ниски лихви и достъп до спасителни фондове, но също и значителни вноски, които България ще трябва да плати.

Критериите за влизането в еврозоната са четири – фискална устойчиност (размер на дълга и дефицита), инфлация, дългосрочен лихвен процент и успешен престой във „Валутно-курсовия механизъм II” (ERM II) в продължение на поне две години. В миналогодишния доклад за конвергенция ЕЦБ за пореден път констатира, че България отговаря на числовите критерии за еврозоната, но не и на критерия за членството в ERM II и затова не може да бъде допусната в зоната на единната валута.

ERM II е механизъм на поддържане на националния валутен курс към еврото в тясно съотношение (с флуктуации до +/- 15%). България на практика преизпълнява този тест, защото вече близо 20 години левът има фиксиран курс към еврото, но въпреки това формално не участва в механизма.

Реално евролидерите не пускат България дори в ERM II по политически причини. Одобрението на подобно решение става с единодушие в подкомитета „ERM II“ към Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси. В него влизат страните от еврозоната, от ERM II (тоест Дания) и ЕЦБ, а Европейската комисия се произнася със становище.

Влизането на България в еврозоната беше приоритет на финансовия министър Симеон Дянков в първия кабинет на ГЕРБ. На него обаче му се наложи да се откаже от влизането на страната в ERM ІІ заради финансовата криза.

Доскоро евролидерите на практика не желаеха да обсъждат членството на България в ERM II, но към края на мандата на ГЕРБ усилено започнаха подобни разговори.

"Аз съм убеден привърженик на тезата да се присъединим поне към чакалнята на еврозоната – ERM II. Провеждаме неформални консултации с нашите партньори - членове на еврозоната, тъй като влизането във валутния механизъм е политическо решение и зависи от склонността на членките и на ЕЦБ да се разширява еврозоната", каза тогава бившият финансов министър Владислав Горанов в интервю пред "Капитал".

В сряда пред Mediapool Горанов потвърди, че разговорите са пътят, но е необходимо време – поне година – година и половина. По думите му несъгласуваното говорене и едностранните заявки само отдалечават България от пътя ѝ и от консенсуса с останалите държави и с ЕЦБ.

На празника на банкера в началото на декември 2016 г. гуверньорът на БНБ Димитър Радев заяви, че сега е моментът да потвърдим ангажимента си за финансова интеграция на България в европейската финансова инфраструктура и да работим за неговото реализиране.

"Влизането в еврозоната е политически знак за доверие на водената от държавата политика. В момента условията са добри от гледна точка на това, че България спазва почти всички критерии. Въпросът е дали формалното спазване е достатъчно, за да бъдем приети. Както се оказа, това не бе достатъчно за влизане в Шенген. Сега имам същите съмнения, особено след последния критичен към БНБ доклад на ЕК по проверката на банковите активи. Има причини да сме скептични. Въпросът е не дали ние искаме, а дали бихме били приети", коментира неотдавна Евгений Кънев, управляващият партньор в инвестиционнo-финансова консултантска компания "Маконис" пред "Блумбърг ТВ".

Според него България категорично заслужава да бъде част от еврозоната, но проблемът е, че не бяха положени усилия за по-нататъшна интеграция в Шенген и в банковия съюз. "Защо е важно да влезем в еврозоната ли? Защото нямаме много други опции – или сме в полето на стремеж към тясна интеграция със страните от ЕС, или ще бъдем във влиянието на някоя от двете източни империи около нас", смята Кънев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес