Герджиков ще ходатайства пред бъдещия премиер за Западните покрайнини

Огнян Герджиков, сн. БГНЕС

Екипът на служебното правителство подготвя препоръки към следващия редовен кабинет във връзка с различни проблеми и сфери. Сред тях ще има и препоръки по отношение на Западните покрайнини, които са свързани основно с образованието и стимулиране на икономиката на този край чрез инвестиции. Това съобщи служебният премиер Огнян Герджиков, който се срещна в четвъртък в Босилеград с членовете на Националния съвет на българското малцинство в Сърбия и разговаря с тях по темите, които вълнуват българите в Западните покрайнини.

"Всички държавни мъже сме длъжни да надграждаме. Аз ще ходатайствам пред бъдещия премиер да се опита в рамките на своя, вече дълъг мандат, ако не всичките, то поне част от проблемите да бъдат решавани", е допълнил Герджиков, цитиран от правителствения пресцентър.

Премиерът е посочил, че страната ни е готова да помогне на Сърбия в затварянето на преговорните глави за присъединяването към Европейския съюз.

"България има държавен интерес Сърбия да стане час по-скоро член на ЕС, тъй като това ще даде допълнителен стимул в отношенията между двете страни и нещата ще изглеждат различно, след като бъдем в едно европейско семейство заедно", е казал Герджиков.

В рамките на посещението Огнян Герджиков ще има работна среща с Ивица Дачич, първи вицепремиер и министър на външните работи на Сърбия. Двамата ще положат цветя на паметника на Васил Левски в центъра на града и ще открият изложбата Световен конкурс за детска рисунка в Културния дом, с което ще бъде даден официалният старт на Международния детски Великденски фестивал.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?