Герджиков ще коригира състава на парламентарните комисии

Двете групи на разпадналия се парламентарен съюз на ОДС не могат да се разберат как да преразпределят местата в постоянните комисии. Както при спора за местата в пленарна зала и стаите на групите на ОДС, СДС и "Народен съюз", проблемът ще трябва да бъде разрешен от председателя на парламента Огнян Герджиков в сряда. Освен това от ОДС са установили, че НДСВ, ДПС и левицата имат доста по-голямо представителство от колкото им се полага.

След напускането на Иван Костов и 26-те сини депутати на СДС Надежда Михайлова регистрира ПГ на СДС. В ПГ на ОДС, начело с Екатерина Михайлова, обаче останаха повечето депутати от бившия ПС и се оказа, че в много от комисиите има дисбаланс в представителството на новосъздадените две десни групи.

СДС нямат нито един представител в правната комисия, земеделската, медийната, комисията по корупция, образователната, както и във временната комисия за промени в конституцията.

Хората на Надежда Михайлова настояват ОДС да им отпуснат 4 допълнителни места в комисиите, но бившите им съпартийци са категорични, че им се полагат само две. Зам.председателят на ПГ на СДС Валентин Василев заяви, че не е склонен да отстъпи от исканията си.

Елиана Масева от ОДС заяви пред Mediapool.bg, че са направили собствени изчисления за необходимото ново разпределение в Народното събрание и ще го представят на Председателския съвет на Народното събрание, който ще трябва да реши въпроса.

Съществува сериозен дисбаланс в повечето комисии, смята Масева. Тя посочи, че според проучването на ОДС, НДСВ, БСП и ДПС имали повече от необходимото представителство в доста от комисиите, което трябва да се коригира. Тя обаче не пожела да коментира за кои комисии става дума - след като се уточнят квотите допълнително ще има преговори със СДС.

Председателят на парламента Огнян Герджиков се съгласи, че има дисбаланс и са наложителни корекции и обяви, че всичко е въпрос на математически изчисления и утре на председателски съвет най-вероятно въпросът ще бъде разрешен.

Борислав Китов, който е зам. шеф на ПГ "Народен съюз", появила се след разпада на ПС на ОДС, обясни, че са спазарили размяна с хората на Надежда Михайлова за едно място. "Народен съюз" ще им отпусне 1 бройка от земеделската комисия, в която има доста членове, за сметка на регионалната комисия, от която СДС ще извади 1 свой представител. Китов каза, че СДС искали още едно-две зам.-председателски места, но добави, че е скептичен дали това ще стане.

Твърде възможно е комисията по гражданските въпроси начело с нововремеца Емил Кошлуков да бъде закрита, стана ясно от думите на Огнян Герджиков. Той призна, че се обсъжда идея комисията да бъде обединена с тази по жалбите и петициите или въобще да бъде закрита.

Обмисля се и възможността за обединяване на медийната, председателствана от Милена Милотинова, с тази за културните въпроси, чийто шеф е Стефан Данаилов.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: