Герджиков: Сред "хилядите труженици" в МВР има склонни към корупция

Сред "хилядите труженици" в МВР има и такива, които са склонни да се поддават на корупция, да влизат в сговор с престъпни елементи, които отвътре подриват системата, констатира председателят на парламента Огнян Герджиков. Той изтъкна обаче, че в огромния апарат има великолепни професионалисти. Герджиков защити ръководството на министерството и специално Георги Петканов, които по собствените му наблюдения полагали много сериозни усилия.

В отговор на критиките на главния прокурор Никола Филчев, че липсва надежден правен инструментариум за борба с организираната престъпност, Герджиков буквално си посипа главата с пепел в студиото на Би Ти Ви.

Трябва да продължим тази хармонизация на едно стъпало и като че ли основен акцент в тези закони, които трябва да променим тази есен, са свързани със съдебната система и на първо място, бих казал, това е Наказателно-процесуалния кодекс, посочи Герджиков.

Той се съгласи с критиките на Филчев, че не може да се противодейства на организираната престъпност със закони, чиято философия е стара, които са многократно променяни, което е просто "едни кръпки на стара дреха".

Герджиков изтъкна, че още от самото начало на мандата на 39-ото народно събрание е пледирал, че трябва нов Наказателен кодекс и нов Наказателно-процесуален кодекс със съжаление призна, че управляващите не са намерили сили да изработят тези два нормативни акта.

"През няколко месеца ги променяме, което не е най-добрият атестат, но просто в движение търсим начини да запълним дупките", призна провала шефът на законодателите.

Той обаче прехвърли вината на медиите за впечатлението, което създавали кат публикуват на първа страница всяка новина за убийство.

"У нас това винаги е водеща новина и създава впечатление, че България едва ли не е Мека на престъпността - нещо, което съвършено не е вярно", заяви Герджиков. След визитата си в Гърция той обяви, че "даже броят на престъпленията е по-голям, но те по правило не излизат по първите страници на вестниците".

За съжаление, съвременният свят е белязан от вълни на насилие, на престъпност, организирана престъпност, трансгранична престъпност - много тежки явления, срещу които, разбира се, всички трябва да се борим и трябва да се борим със съвместни усилия не само със силите вътре в страната, но и по пътя на международното сътрудничество, посочи професорът.

Той все пак посочи,че нито за един миг не трябва да се успокояваме, че така е, видите ли, в повечето други страни.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: